bezár
 

art&design

2013. 03. 08.
Esterházy János-szobrot avatnak a XII. kerületben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A XII. kerületi Gesztenyéskertben leplezik le május 15-én Esterházy János felvidéki magyar politikus első budapesti szobrát, Nagy János alkotását a Nemzeti Könyvtár programjához kapcsolódva.
Egy civil egyesület egy évvel ezelőtt kezdeményezett gyűjtést a szoborállítás javára, mára a magyar és lengyel adományozóktól már több millió forint érkezett - idézte fel a Hegyvidéki Önkormányzat alpolgármestere a projektet ismertető pénteki budapesti sajtótájékoztatón.
   
Fonti Krisztina elmondta, hogy Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott az ügy mellé állt, így a szoborállítás költségeit a kormány fedezi a Nemzeti Könyvtár keretéből, míg az önkormányzat az egyesület által gyűjtött összeg felhasználásával a környezet megújítását finanszírozza.
   
Kerényi Imre arról beszélt, hogy nem egyszerűen egy szobrot, hanem Esterházy János-emlékhelyet terveznek. A Gesztenyéskert egyik öblösödésében kereszt alakú sétányt alakítanak ki, ennek metszéspontjában fog emelkedni Nagy János felvidéki szobrászművész alkotása, mögötte fallal, amelynek téglái Esterházy János szenvedéstörténetét ábrázolják.

A szobor köré Esterházy János tiszteletére nemesített rózsákat, vörösvesszejű somból sövényt és három gesztenyefát ültetnek.
   
A miniszterelnöki megbízott emlékeztetett arra, hogy a Nemzeti Könyvtár sorozatában szerdán jelent meg Molnár Imre monográfiája - a Méri-Ratio Kiadó újrakiadása - a felvidéki politikusról, Esterházy János élete és mártírhalála címmel tízezer példányban.
   
Tormay Cécile írónő szobrát 2012 márciusában állították fel a budapesti Rókus-kórház előtt a Nemzeti Könyvtár programja keretében, Bethlen István szobrát a tervek szerint október 8-án avatják fel a budai Szent György téren. Kós Károly emlékművét december 16-án leplezik le, a művet Melocco Miklós szobrász készíti a XII. kerület felkérésére a Kós Károly iskola Temes lépcső felé eső támfalába. Bánffy Miklós szobrát Párkányi Raab Péter mintázza meg, művét Sopronban állítják fel december 30-án.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Lecsendesült figyelem Lecsendesült figyelem
Interjú Nemes Csabával külföldi sikerekről, a magyar művészetre irányuló nemzetközi érdeklődésről, illetve az azt befolyásoló tényezőkről.
art&design

Sziszifuszi munka, avagy a vonal a biztos pont Sziszifuszi munka, avagy a vonal a biztos pont
Pólya Zsombor Vonalkázás című munkájáról
art&design

Védtelen belsőnk humoreszkjei Védtelen belsőnk humoreszkjei
Fensterblick - Michael Fanta és Király Gábor kiállítása az Osztrák Kulturális Fórumban
art&design

Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk
Interjú Ladik Katalinnal irodalomról, színházról, női jelenlétről, földrajzi és történelmi helyzetekről

Más művészeti ágakról

A Katona Klub előadása a Katona József Színház Sufnijában
irodalom

A mindenség ernyőjére kivetítve A mindenség ernyőjére kivetítve
A Kortárs folyóirat, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Veres Pálné Gimnázium közös Ottlik-regénykonferenciája
Maja Lunde: Hónővér. Cser Könyvkiadó, 2019.
színház

Az önfelvállalás és az én-beszéd hatalma Az önfelvállalás és az én-beszéd hatalma
Csórics Balázs Lélektükrök című önismereti irodalmi estjének napok múlva is dolgozó visszhangjai


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés