bezár
 

art&design

2013. 03. 10.
Vlagyimir Ceszler kortárs belarusz képzőművész kiállítása
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Vlagyimir Ceszler (Vladimir Tsesler) kortárs belarusz festőművész 25 év után, életművének reprezentatív válogatásával érkezik vissza Magyarországra, a fővárosi Forrás Galériában kedden nyílik tárlata.
Ceszlernek mintegy 50 plakátjával ismerkedhet meg az érdeklődő a galériában. A tervezőgrafikus koncertek, színházi előadások, filmek bemutatójára készített munkákat és művészplakátokat állít ki - mondta el az MTI-nek Osváth Diána, a tárlat kurátora.

A művész Magyarországon 1988-ban a Pécsi Galériában egy plakátkiállításon mutatkozott be először az ABC csoport tagjaként. Két évvel előtte a csoport első külföldi bemutatkozása a Varsói Nemzetközi Plakátbiennálén volt, akkor két társával, Andrej Szeljuttóval és Szergej Vojcsenkóval együtt elnyerték a biennále nagydíját.

Vlagyimir Ceszler képeinek technikája sokrétű. Esztétikailag ötvözi a múlt értékeit a jelen hozadékaival, a magas művészetet a populáris művészettel. Véleménye szerint a dizájn valami újnak a kitalálásában rejlik, amellyel hatni lehet az emberek viselkedésére, szokásaira. Alkotásai egyben paródiák, provokatív, ironikus hangvételű művek is - magyarázta a kurátor.

Művei a kortárs valóságra reflektálnak, poszterek, tárgyak, festmények, logók és CD-borítók képében valósulnak meg.

Vlagyimir Ceszler 1951-ben született Szluckban. Diplomáját a minszki képzőművészeti akadémián szerezte dizájn szakon. 1978-tól 2004-ig együtt dolgozott Szergej Vojcsenkóval. A művészpáros legjelentősebb munkája az a projekt, amelynek keretében a 20. század tizenkét legfontosabb művészét jelenítették meg tojásalakban. A tojássorozat bejárta Európát, kiállították többek között a moszkvai Állami Puskin Képzőművészeti Múzeumban, a szentpétervári Ludwig Múzeumban, valamint a 2005-ös velencei biennálén.

A tárlatot - amely április 12-ig tart nyitva - Aljakszandr Kajnuszki budapesti belarusz nagykövet nyitja meg.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
A Phaeton tündöklése és bukása
art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
Lábjegyzetek a kortárs autódesignhoz

Más művészeti ágakról

Majoros Nóra válaszai a prae.hu körkérdésére
gyerek

Hiteles a Szép csendben Hiteles a Szép csendben
Szakmai szervezetek ajánlják a Szép csendben című filmet
irodalom

Záróakkord Záróakkord
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 7. nap


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés