bezár
 

art&design

2013. 03. 10.
Kiállítás a Krapanj Fotóművészeti Műhely munkáiból
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az utazó mostanában – különösen ha fényképezőgépével együtt utazik – számos veszéllyel néz szembe olyan tájakon, ahol a turizmus generálta, otthonosnak vagy igézőnek tűnő látvány szinte teljesen elfedi a vidéket. A komfortosra fényezett képek hordalékhegyei között rögtönöznie kell a fotósnak. Észre kell vennie, meg kell találnia azt a képet, amit ő készíthet el.
A koncentrált munkához egy művészekből álló csoport tíz éve varázslatos, turistáktól kevéssé háborgatott szigetet talált az Adrián. Nyolc éve a csoport két tagja, Gyenis Tibor és Illés Barna fotográfiai kurzusokat szervez Krapanjra. A tematikus műhelymunka résztvevői között voltak a művészetekkel ismerkedők, illetve fotográfiát tanulók, egyetemi hallgatók is, akik közül sokan azóta hivatásszerűen, magas szinten művelik a fotográfiát: riporterek, kiállító művészek.
FJAKA (meghívó)Egy-egy véletlenszerűen összeálló, sokféle tapasztalattal és kulturális háttérrel rendelkező csoport tagjai sokszor szétszélednek az utolsó órák után. Ez a kiállítás főként azért jött létre, mert ezúttal nem így történt. A csendes, kicsiny sziget, a közös munka élménye évről évre arra sarkallt sok résztvevőt, hogy új eszközöket és megoldásokat találjon akár a csoportos feladatok, akár saját felvetéseinek megvalósítására.

A kétfordulós kiállítás betekintést ad a tematikus műhelyek munkájába. Az ott folyó oktatás fotótörténetet és a kortárs művészeti törekvéseket aktivizáló feladatai után itt az alkotók autonóm munkákkal jelentkeznek. Fotográfiai eszközeiket jellemzően kitágítják a performativitás, a megrendezettség, esetenként a land-art irányába is. Képeikben a környezettel és a fotografálás aktusával dialógust folytató és értelmező attitűdökkel találkozhatunk. A húsz kiállító két egymást követő válogatásban mutatja meg munkáit a Novák és Novák Galériában.

"Az a kicsiny sziget, amelynek közös tapasztalata köt össze bennünket, alkalmat adott arra, hogy átérezhessük mit jelent köröskörül tengerrel körülvéve lenni. Mit jelent körös-körül vizet látni. Járni a tenger partját, körbe a sziget körül, vagy csak lenni, hallgatni a hullámok becsapódásának hangját." – fogalmazott Tillmann J. A. az első tárlat megnyitóján.

A kiállítás helye: Novák Fotó Galéria, 1075 Madách Imre u.3.

1. kiállítás: március 7. – március 21.
Illés Katalin, Just Péter, Kasza László, Kothencz Attila, Krausz Renáta, Nemes László, Porgánszki Éva, Sógor András, Székely György, Tóth Masa, Tihanyi Anna, Vörös Csaba (megnyitó: 2013. március 7., 19:00, megnyitja: Tillmann J A filozófus, MOME)

2. kiállítás: március 21. – április 6.
Bődey János, Gesztesi Kata, Hegedüs Dóra, Illés Kata, Imrei Andrea, Sarankó Márta, Somogyvári Kata, Szabó Éva, Tillmann Hanna, Tuczai Rita (megnyitó: 2013. március 21., 19:00, megnyitja: Gerhes Gábor, képzőművész)
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk
Interjú Ladik Katalinnal irodalomról, színházról, női jelenlétről, földrajzi és történelmi helyzetekről
A Phaeton tündöklése és bukása
Lábjegyzetek a kortárs autódesignhoz
Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről

Más művészeti ágakról

Beszámoló a 16. Cinefest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválról
irodalom

Záróakkord Záróakkord
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 7. nap
Todd Phillips: Joker
Isabelle Duthoit improvizációs workshopja a Jazzaj szervezésében


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés