bezár
 

art&design

2013. 03. 11.
Reneszánsz bútorok kiállítása Tatán
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Kuny Domokos Múzeum korabeli bútoraiból nyílik csütörtökön a tatai várban időszaki kiállítás, amelynek egyik legkülönlegesebb darabja Stefánia hercegnő rendkívüli épségben megmaradt kelengyeládája.
Papp Kinga, a kiállítási tárgyak restaurátora elmondta az MTI-nek, hogy a kelengyeláda útját a bútor titkos rekeszeiből előkerült vasúti szállítócédulákból lehetett követni.

A ládát a Lónyay hercegi pár a második világháború végén menekülés közben a Pannonhalmi Bencés Főapátságba vitte a család Pozsony-közeli, oroszvári kastélyából. Később, 1974-ben a múzeum akkori igazgatója egy műkereskedő közvetítésével vásárolta meg.
   
A kelengyeláda különlegessége, hogy megmaradt a bútor alsó szoknyája, melyre a ládát helyezték, hogy közvetlenül ne érintkezzen a földdel. A legtöbb utazóládának ez a tartozéka elveszett, mert nem szállították együtt a bútorral - magyarázta a restaurátor.
   
A kiállítás tárgyai XVI. és XVII. századi bútorok, köztük szerkények, székek, asztalok. A bútorokat a múzeum műkereskedésekből és védett magángyűjteményekből vásárolta az 1960-70-es években, hogy a ládák, asztalok a reneszánsz vár berendezését, történeti kiállításait gazdagítsák.
   
A darabok legtöbbje Itáliában készült, és jól látható rajtuk az új technikájú asztalosmunka, az akkor megjelenő furnérozás és a famozaik, az intarzia alkalmazása. A bútorokat a törökkor közegébe ágyazva mutatják be a látogatóknak.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Arcátlan Arcátlan
Klímariadó! - 19. ARC Közérzeti Kiállítás
art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról

Más művészeti ágakról

Interjú Baráth Emőke énekművésszel a hazai és a külföldi éneklés hatásmechanizmusáról, koncerttermekről és operaszínpadokról, valamint marketinglehetőségekről
Margó fesztivál, 2019 – Ők is boldogan éltek? A férfiváltozat
színház

Megtisztulás elvitelre Megtisztulás elvitelre
Ábel Stella Psyché-interpretációja. Monodráma, ami szó szerint a székhez szegez
A Švejk a Vidéki Színházak Fesztiválján


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés