bezár
 

art&design

2013. 03. 12.
Indulhat a hatvani kastély felújítása
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Megkezdődhet a hatvani Grassalkovich-kastély felújítása, illetve az épületben a Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum kialakítása, miután kedden Hatvanban ünnepélyesen aláírták a beruházás kivitelezői szerződését.
A projektet fővállalkozóként az Építő- és Épületkarbantartó Zrt. valósítja meg; az átadásra a tervek szerint 2014 februárjának végén kerül sor.
Szabó Zsolt, a település polgármestere ez alkalomból azt hangsúlyozta, hogy miközben a múzeum működtetése nyomán 70 új munkahely jön létre a városban, az építkezés is növeli a foglalkoztatást, a fővállalkozó ugyanis jellemzően helyi kisvállalkozásokat, illetve munkaerőt von be a projekt megvalósításába.
   
A 3,15 milliárd forint értékű fejlesztés keretében a történelmi Magyarország vad- és halfajait, életterüket és a magyar vadászat történetét bemutató múzeummá alakítják az Új Széchenyi Terv keretében a hatvani Grassalkovich-kastélyt. Az évezredes magyar vadászati hagyományok bemutatása mellett a leendő múzeum legfőbb deklarált célja, hogy a természet szeretetére nevelje az ifjúságot.
   
A hasznosítási tenderre közösen nyújtott be pályázatot a Magyar Természettudományi Múzeum (MTTM), a Magyar Nemzeti Múzeum és a hatvani önkormányzat. A 4500 négyzetméter hasznos alapterületű, a pincével együtt háromszintes, évtizedek óta lakatlan kastélyépületben az MTTM kiállítóhelyeként működik majd a vadászati múzeum.
 
Az intézményben a tervek szerint Széchenyi Zsigmondnak, Fekete Istvánnak, Kittenberger Kálmánnak, a Hatvany- és a Grassalkovich családnak emléket állító szobákat is berendeznek. 
   
A tervek szerint interaktív elemek is helyet kapnak a múzeumban. A többi között digitális lőteret, íjász-, solymász- és úgynevezett kotorékpályát is kialakítanak a kastélykertben.
   
A Hatvan központjában álló kastélyt Grassalkovich Antal építtette 1754 és 1763 között, majd az épület 1867-ben a Hatvany-Deutsch család tulajdonába került. A második világháború alatt a kastély berendezését széthordták, a kertet elpusztították. 1945 után iskola és kórház működött az épületben, amelyet 1979-ben életveszélyessé nyilvánítottak és lezártak. A műemlék épület azóta kihasználatlanul áll, csupán egyik szárnyában működik a városi művelődési központ.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk
Interjú Ladik Katalinnal irodalomról, színházról, női jelenlétről, földrajzi és történelmi helyzetekről
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)
art&design

Divatséta a Ludwigban Divatséta a Ludwigban
Király Tamás. Out of the box

Más művészeti ágakról

irodalom

Záróakkord Záróakkord
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 7. nap
Adrian Grunberg: Rambo V – Utolsó vér
irodalom

Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk
Interjú Ladik Katalinnal irodalomról, színházról, női jelenlétről, földrajzi és történelmi helyzetekről
irodalom

Az egyszerűség ereje Az egyszerűség ereje
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 5. nap


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés