bezár
 

art&design

2013. 03. 12.
Vasarely unokája díszdoktor lesz Pécsen
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Díszdoktorává avatja a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Pierre Vasarelyt, a magyar származású világhírű festőművész, Victor Vasarely unokáját csütörtökön.
A PTE az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: Pierre Vasarely az aix-en-provence-i Vasarely Alapítvány elnökeként mindent megtesz annak érdekében, hogy a baranyai megyeszékhely kulturális, tudományos elismertsége növekedjen a városhoz sok szállal kötődő néhai nagyapja szellemi örökségén keresztül.
   
Pierre Vasarely a 2010-es pécsi Európa Kulturális Fővárosa program védnökeként - egyetemi partneri kapcsolatokat kialakítva - részese volt több művészeti, kulturális projektnek. Magyarországhoz való jó viszonyát jelzi, hogy tavaly tiszteletbeli magyar konzuli kinevezést kapott Marseille-be - olvasható a közleményben.
   
A PTE kitért arra, hogy Pierre Vasarely díszdoktorrá avatásáról a Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Kar, valamint a Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Kar közös kezdeményezésére határozott a felsőoktatási intézmény szenátusa. Az ünnepséget követően Pierre Vasarely székfoglaló előadást tart angol nyelven Victor Vasarely szellemi öröksége címmel.
   
A pécsi születésű Victor Vasarely (Vásárhelyi Győző, 1906-1997) a 20. századi egyetemes képzőművészet iskolateremtő mestere, a nagyhatású op art irányzat képviselője volt. A városnak ajándékozott, mintegy 400 festményből, egyedi és sokszorosított grafikákból, nagyméretű szőnyegekből, plasztikákból álló kollekciót az 1976-ban megnyílt, róla elnevezett múzeum őrzi és mutatja be.
   
A művész hagyatéka felett Pierre Vasarely rendelkezik.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Védtelen belsőnk humoreszkjei Védtelen belsőnk humoreszkjei
Fensterblick - Michael Fanta és Király Gábor kiállítása az Osztrák Kulturális Fórumban
art&design

Be szabad jönni? Be szabad jönni?
POSZTADOKKAPOKALIPTIKUS - Mécs Miklós, Mécs Miklós, Mécs Miklós és Mécs Miklós (+ Fischer Judit és a Sz.A.F.) kiállítása / Trafó Galéria
Serge Bloch - Davide Cali: Moi, j’attends / I Can’t Wait / Alig várom
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon

Más művészeti ágakról

A Katona Klub előadása a Katona József Színház Sufnijában
gyerek

Rajzolj nekem!
Idén az iskolai könyvtárakért rajzolnak az illusztrátorok a Pagonyban
Peter Jackson: Akik már nem öregszenek meg


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés