bezár
 

art&design

2013. 03. 13.
Konceptuális művészek Pakson
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A konceptuális művészet mai állapotát igyekszik feltérképezni a Paksi Képtár március 14-én nyíló kiállítása.
A tárlat nem tudja teljes mélységben és alapossággal bemutatni az irányzatot, mégis egyfajta teljességre törekszik. Minden téma, minden műfaj, a lehető legtöbb alkotói módszer megjelenik - mondta Tatai Erzsébet művészettörténész, a kiállítás kurátora az MTI-nek. 
   
A tárlat a konceptuális művészet jellemző alkotásaiból válogat olyanokat, amelyek kitűnő választ adnak egy adott korszakban felvetődő kérdésekre, illetve maguk is provokatívak, ugyanakkor árnyalt képet adnak témájukról, illetve problémakörükről - foglalta össze a kurátor.
   
Kiemelte, hogy ehhez hasonló, átfogó válogatás még nem volt Magyarországon. Több mint hetven művészi identitás mutatkozik be, kilencven alkotás sorakozik a képtár kiállítótereiben.

Festmények, objektek, fotográfiák, installációk, printek, videók és szöveges munkák alkotják a tárlatot. "Próbáltam a tér sajátosságaihoz alkalmazkodva tematikák mentén haladni, úgy elrendezni, hogy a művek egymással ne feleseljenek, hanem beszélgessenek" - vázolta rendezési elvét a művészettörténész.
    
Az elmúlt két évtized konceptuális munkái mellett néhány klasszikus és posztkonceptuális alkotás teszi egésszé a kiállítást. "Az emeleti, kisebb kiállítótérbe a ’70-es évek hasonló szellemű munkáiból válogattam. A szellemisége hasonló, a formája viszont nagyon különböző, sokkal visszafogottabbnak, egységesebbnek tűnik az anyag, de gondolatilag az is szerteágazó" – részletezte Tatai Erzsébet.
   
Az alkotások közül kiemelte Kaszás Tamás és Loránt Anikó közös installációját, amelyet még nem mutattak be Magyarországon. Hasonlóképpen csemegének ígérkezik, Bak Imre három 70-es évekből származó grafikája is amelyeket valószínűleg sokan nem láttak még.
   
A Konceptuális művészet Magyarországon a kilencvenes évek elejétől című tárlat június 2-áig látható a Paksi Képtárban.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Hogyan halunk meg váratlanul Hogyan halunk meg váratlanul
Mesterem, Slavko Matković*, a Bosch+Bosch csoport alapítójának emlékére
Serge Bloch - Davide Cali: Moi, j’attends / I Can’t Wait / Alig várom
art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
art&design

Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben
Horváth Gideon – I put my hand into a beehive

Más művészeti ágakról

Nagy Zoltán: Szép csendben
Háttérinterjú Barda Beátával és Szabó Györggyel a Trafó működéséről, kapcsolódó projektekről, a nemzetközi beágyazottságról
irodalom

Bemutatták a Prae legújabb számát Bemutatták a Prae legújabb számát
Kis Présház, 2019. november 16.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés