bezár
 

art&design

2013. 03. 14.
Kiállítják Miskolcon az Erdélyi körkép másolatát
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Miskolcon, a Deák-téren állítják ki az 1898-ban készült Erdélyi körkép reprodukcióját az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 165. évfordulóján, március 15-én.
Az eredeti mű Jan Styka, továbbá a Feszty-körkép készítésében is közreműködő Vágó Pál és Spányi Béla alkotása, amely az 1849. március 11-én vívott emlékezetes nagyszebeni csatát ábrázolja. Ekkor a magyar honvédsereg Bem József lengyel tábornok vezényletével, bravúros hadművelettel győzelmet aratott az osztrák-orosz hadsereg felett. Ez volt az erdélyi hadjárat befejező csatája. Nagyszeben elfoglalásával Erdély területéről kiűzték az idegen csapatokat.
   
A monumentális, 120 méter hosszúságú, 15 méter magas cikloráma egyike a legszebb modern históriai festményeknek. Először az 1848-as forradalom és szabadságharc 50. évfordulóján, 1898-ban mutatták be Budapesten. A körkép több néven - Bem és Petőfi, Bem Erdélyben, Nagyszebeni csata - is ismert. 
   
A hányatott sorsú festmény tíz évig volt Magyarországon, majd 1907-ben Varsóba került. Később kisebb jelenetekre szedték szét. Darabjai az idők során elkallódtak. Bem József szülővárosának múzeuma, a tarnówi körzeti múzeum már húsz éve kutat a részek után.
   
Mára a festmény 32 darabját sikerült azonosítani. A reprodukciót 2009-ben készítették el Tarnówban. A 43 méter hosszú és három méter magas panorámakép október 10-ig látható Miskolcon, a Deák téren.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Szörnyek, emberi ruhában Szörnyek, emberi ruhában
A Bestiárium című kiállításról a Rugógyár Galériában
art&design

Arcátlan Arcátlan
Klímariadó! - 19. ARC Közérzeti Kiállítás
art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről

Más művészeti ágakról

Simon Longman: Rozsda, avagy minden vérünk benne szárad
irodalom

A mindenség ernyőjére kivetítve A mindenség ernyőjére kivetítve
A Kortárs folyóirat, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Veres Pálné Gimnázium közös Ottlik-regénykonferenciája
Peter Jackson: Akik már nem öregszenek meg


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés