bezár
 

art&design

2013. 03. 14.
Bemutatták a magyar vadászati múzeum terveit
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Interaktív, gyermekes családoknak egész napos programot kínáló múzeummá alakul a Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum, amely a hatvani Grassalkovich-kastélyban kap helyet az épület felújítása után.
A 3,15 milliárd forint beruházással a jövő év tavaszán elkészülő létesítményben íjászpálya, lézeres lövészpálya, gyermek vadászati ügyességi játéktér, gyakorlati fegyverismereti helyiség és élő rókával "működő" kotorékpálya is lesz - mondta csütörtökön Szabó Zsolt, Hatvan fideszes polgármestere az intézmény látványterveit bemutató sajtótájékoztatón.
   
A 4700 négyzetméteres hasznos alapterületű épületben, illetve a két hektáros kastélykertben épülő múzeumhoz hasonló intézmény egész Európában csak Dániában található. A városvezető kitért arra, hogy a főépület földszintjén kap helyet a kastélytörténeti kiállítás, a vadászkonyha, a halászó-vadászó ember életét bemutató kollekció, illetve egy két emelet magas dioráma, amely bemutatja a Kárpát-medence élőhelyeit.
   
Az emeleten rendezik be a híres magyar vadászírók emlékszobáit, és itt lesz egy vadászati eszközöket bemutató, valamint vadbiológiai tárlat. A díszteremben a leghíresebb vadásztrófeák másolatai kapnak helyet. Az alagsorban A vadászat és halászat története című kiállítást rendezik be.
   
A melléképületekbe kerül az interaktív kiállítóterek többsége, az íjász- és lövészpálya, az élményterek, illetve a kertbe egy kilátó és egy sövény-labirintus. Ugyancsak ott alakítják ki a kotorékpályát, amelyet úgy építenek ki, hogy a látogatók nyomon követhessék a rókák mozgását, miközben a vadászkutyák soha nem érhetik el a vadállatot. A pálya alkalmas lesz kotorékebek, például tacskók vadászati vizsgáztatására is.
   
Egy zárható télikert is kapcsolódni fog a múzeumhoz: ebben akár ezer embert befogadni képes rendezvények megtartására is lehetőség nyílik - ismertette a terveket Szabó Zsolt.
   
A beruházás az Új Széchenyi Terv keretében, száz százalékos támogatás mellett valósul meg. A múzeum a Magyar Természettudományi Múzeum fenntartásában fog működni.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Párhuzamos paradigmák Párhuzamos paradigmák
Balra át, jobbra át - Művészeti és politikai radikalizmus a Kádár-korban // Az Orfeo és az Inconnu csoport, Centrális Galéria - Blinken OSA Archívum
art&design

Harsány mélymerülés Harsány mélymerülés
Tót Endre: Layout festmények 1988-1991
art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron
art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről

Más művészeti ágakról

Peter Jackson: Akik már nem öregszenek meg
Harag Anita: Évszakhoz képest hűvösebb, Magvető, 2019.
Bíró Zsófia: A macska mondja meg! BOOOK Kiadó, 2019


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés