bezár
 

art&design

2013. 03. 14.
Mesterségek tárlata a Közlekedési Múzeumban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Négy mesterség - borbély, fodrász, bőrműves és a fa mestere - szerszámait mutatja be a péntektől látogatható Mesterségem címere című időszaki kiállítás a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumban Budapesten.
Az április 28-ig látogatható tárlaton az érdeklődők a borbélyok és a fodrászok ma már kínzóeszköznek tűnő kellékei, borotvái, hajsütői és formázó alkalmatosságai mellett bajuszkötőt, borotválkozó pemzlit és különleges varrógépeket is láthatnak - közölte az intézmény csütörtökön az MTI-vel.
   
Mivel egykor a borbélyok seborvosi és egyéb egészségügyi feladatokat is elláttak, a tárlaton ezen szerszámokat, egyebek mellett köpölyöző fecskendőt, fogkitörő kulcsot és más "kínzóeszközöket" is megtekinthet a közönség. A kiállítás bemutat egy múlt század eleji fodrászüzletet és egy asztalosműhelyt is a korabeli munkaeszközökkel, köztük olyan különleges fodrász-székkel, amiből Magyarországon összesen kettő található.
   
A több száz tárgy között szerepelnek olyan évszázados gyaluk, szekercék, fa és bőrmegmunkáló szerszámok, amelyekhez hasonlót ma is használnak az adott szakma mesterei, ugyanakkor megtekinthetők olyan berendezések és gépek, amelyeknek a létét is elfeledtük.
   
A tárlaton magángyűjtők egyedi gyűjteményei mutatkoznak be.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Serge Bloch - Davide Cali: Moi, j’attends / I Can’t Wait / Alig várom
art&design

Arcátlan Arcátlan
Klímariadó! - 19. ARC Közérzeti Kiállítás
Interjú Tero Kuitunen tervezővel, a Wild at Heart című kiállítás kurátorával
art&design

Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk
Interjú Ladik Katalinnal irodalomról, színházról, női jelenlétről, földrajzi és történelmi helyzetekről

Más művészeti ágakról

Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Lecsendesült figyelem Lecsendesült figyelem
Interjú Nemes Csabával külföldi sikerekről, a magyar művészetre irányuló nemzetközi érdeklődésről, illetve az azt befolyásoló tényezőkről.
irodalom

A mindenség ernyőjére kivetítve A mindenség ernyőjére kivetítve
A Kortárs folyóirat, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Veres Pálné Gimnázium közös Ottlik-regénykonferenciája
Maja Lunde: Hónővér. Cser Könyvkiadó, 2019.
gyerek

Rajzolj nekem!
Idén az iskolai könyvtárakért rajzolnak az illusztrátorok a Pagonyban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés