bezár
 

art&design

2013. 03. 14.
Egy új és egy megújult restaurátor labor az MKE-n
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Egy új és egy megújult restaurátor labor az MKE-n A legkorszerűbb berendezésekkel felszerelt, az Európai Unió és az Európai Szociális Alap közös támogatásából kiépített két új restaurátor laboratóriumot nyit meg március 21-én, ünnepélyes keretek között a Magyar Képzőművészeti Egyetem (MKE). A fejlesztések szakszerű restaurátori vizsgálatok széles skálájának elvégzését teszik lehetővé, az országban egyedülálló infrastrukturális háttérrel.
A 118 millió forintot meghaladó keretből, 85%-os, körülbelül 100 millió forintos uniós támogatással az MKE bővítette és korszerűsítette korábbi laborját, emellett egy új laboratóriumot is létrehozott. A számos mikroszkóp, fényképezőgép és a hordozható röntgen-készülék a restaurátori munka első fázisában, a tárgyak állapotának felmérésében jelent pótolhatatlan segítséget. Használatuk a műtárgyak alaposabb tanulmányozását és hosszabb vizsgálati idejét teszi lehetővé. A csúcs-technológiát alkalmazó eszközökkel a jövőben sor kerülhet az eredmények pontosabb kiértékelésére és nagyon részletes digitális dokumentáció készítésére a vizsgálatok minden szakaszában. A hordozható röntgen-készüléknek és mikroszkópoknak köszönhetően a restaurátorok ezután a helyszínen, például egy múzeumban vagy templomban is képesek lesznek a tárgy előzetes felmérésére.
Restaurátor labor az MKE-nAz eszközfejlesztés hosszú távú célja a kor színvonalának megfelelő természettudományos oktatásban részesülő, a digitális dokumentálásban jártas restaurátor szakemberek képzése. A korszerű laboratórium növeli az MKE versenyképességét és elősegíti a hazai és a nemzetközi kutatási együttműködéseket. Az MKE Restaurátor Tanszéke jelenleg az egyetlen egyetemi szintű intézmény hazánkban, ahol művész- és tárgyrestaurátor-képzés folyik.

A restaurátori munka a műtárgyak történetét tárja fel, és ezzel nemcsak segít megóvásuk legmegfelelőbb módjának megtalálásában, de a művészettörténészek és muzeológusok számos kérdésére is választ ad.

Az átadó ünnepség nyilvános, a látogatók az est során dr. Galambos Éva, a projekt szakmai vezetőjének beszámolója után megtekinthetik a laboratóriumokat és kipróbálhatják az új eszközöket.

Megnyitó:
Cím: 1062 Budapest, Andrássy út 69-71.
Időpont: 2013. március 21., 17:00
Helyszín: MKE Főépület
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

Hogyan halunk meg váratlanul Hogyan halunk meg váratlanul
Mesterem, Slavko Matković*, a Bosch+Bosch csoport alapítójának emlékére
art&design

Be szabad jönni? Be szabad jönni?
POSZTADOKKAPOKALIPTIKUS - Mécs Miklós, Mécs Miklós, Mécs Miklós és Mécs Miklós (+ Fischer Judit és a Sz.A.F.) kiállítása / Trafó Galéria
art&design

Arcátlan Arcátlan
Klímariadó! - 19. ARC Közérzeti Kiállítás
Interjú Tero Kuitunen tervezővel, a Wild at Heart című kiállítás kurátorával

Más művészeti ágakról

színház

Játszma mindhalálig Játszma mindhalálig
Láthatáron Csoport: Hagyaték
irodalom

A sellők fájdalma A sellők fájdalma
Krimírás és a nők elleni erőszak


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés