bezár
 

art&design

2013. 03. 19.
Pénteken búcsúztatják Horváth Márton üvegtervezőt
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Pénteken búcsúztatják Horváth Márton Munkácsy-díjas üvegtervező művészt Sümegen – tudatta az önkormányzat az MTI-vel kedden.
Az alkotót a sümegi önkormányzat saját halottjának tekinti. Az életének 72. évében elhunyt művész búcsúztatása pénteken 14 órakor lesz a Püspöki Palota belső udvarán.
   
Horváth Márton több mint száz alkotását ajándékozta a városnak, állandó kiállítása a Püspöki Palotában tekinthető meg. A művésztől barátja, Dávid Lehel, Hefter László üvegművész, tanár, valamint a Veszprém megyei város önkormányzata búcsúzik. A szertartást rossz időjárás esetén a Plébániatemplomban tartják.
   
Horváth Márton Csabrendeken született 1941-ben, majd az iparművészeti főiskola szilikátipari tanszék üveg szakán 1973-ban diplomázott, mestere volt Pogány Frigyes, Z. Gács György és Gibela József. Alapító tagja volt a kézművesség hagyományait megújító, 1975-ben létrehozott Manuál-csoportnak. Az iparművészeti főiskolán 1976-tól tervezéselméletet és üvegfúvást tanított, 1993-tól a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem egyetemi tanára volt.
   
Munkássága alatt az elfeledett üvegkészítési technikákat kutatta és gyűjtötte, valamint az irizált üveg előállításának lehetőségeivel, tervezésmódszertannal és üvegtörténettel foglalkozott. A hetvenes évek közepétől állított ki rendszeresen itthon és külföldön, műveinek gyűjteményét 2008-ban Sümeg városának ajándékozta, ekkor nyílt meg állandó kiállítása a Püspöki Palotában.
   
Horváth Márton 1982-ben Munkácsy-díjat kapott, 1989-ben pedig elnyerte az érdemes művész címet. 1993-tól volt a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia rendes tagja. "Láz-ul-ások. Válogatott üvegeim-szövegeim" címmel 2004-ben kötete jelent meg. 
   
Több szakmai díjat nyert itthon és külföldön, alkotásait számos egyéni és csoportos kiállításon mutatta be. Köztéren láthatók művei Budapesten, Tihanyban és Veszprémben, alkotásait közgyűjtemények is őrzik, köztük a budapesti Iparművészeti Múzeum.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Harsány mélymerülés Harsány mélymerülés
Tót Endre: Layout festmények 1988-1991
art&design

Arcátlan Arcátlan
Klímariadó! - 19. ARC Közérzeti Kiállítás
A Phaeton tündöklése és bukása
art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről

Más művészeti ágakról

Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Lecsendesült figyelem Lecsendesült figyelem
Interjú Nemes Csabával külföldi sikerekről, a magyar művészetre irányuló nemzetközi érdeklődésről, illetve az azt befolyásoló tényezőkről.
Simon Longman: Rozsda, avagy minden vérünk benne szárad
Maja Lunde: Hónővér. Cser Könyvkiadó, 2019.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés