bezár
 

art&design

2013. 03. 23.
Zengővárkonyi hímes tojások a szekszárdi Wosinsky múzeumban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A zengővárkonyi Míves Tojás Gyűjtemény darabjai közül mutat be válogatást hétfőn nyíló kiállításán a szekszárdi Wosinsky Mór Múzeum.
A háromezer darabos, Magyarországon egyedülálló kollekcióból 560 hímes tojást láthat a közönség Szekszárdon - mondta az MTI-nek Balázs Kovács Sándor néprajzkutató, a kiállítás rendezője.

A tárlat a Kárpát-medence tojásíró és tojásfestő művészetét mutatja be, érdekességként díszített kacsa-, strucc- és emutojásokat, patkolt, gyönggyel díszített és áttört tojásokat is kiállítanak.

A bemutató külön enteriőrt szentel a Tolna megye népcsoportok, a bátai katolikusok és a bukovinai székelyek és a váraljai reformátusok tojásdíszítő művészetének. Bátán és Váralján viasszal írták a mintákat, a székelyek viasszal és karcolással egyaránt díszítettek tojásokat - mondta a kiállítás rendezője.

Ismertetése szerint a bátai díszítők sokat merítettek a sárközi szőttesek, hímzések motívumkincséből, ahol nem írták, csak festették a tojásokat. A legismertebb bátai díszítőelem a gereblyés motívum, ami a mezőgazdasági munkákra utal; többnyire a mindennapi élethez, munkavégzéshez kapcsolódó ábrákat használtak a tojásíráshoz.

A néprajzkutató megjegyezte: egyértelmű, hogy a tojás termékenységszimbólum, és már a 12. századtól szent terménynek tartották, kifejezetten a termékenységre utaló díszítő motívum azonban nem maradt fenn. Mára a Kárpát-medence tájegységeit egykor jellemző minták összekeveredtek, és az egyes motívumokra maguk a díszítők is sokszor egymásnak ellentmondó magyarázatot adtak - tette hozzá.

Bátán és a Tolna megyében letelepedett bukovinai székelyek körében ma is élő a népművészeti hagyomány, a külső Sárközhöz tartozó Váralján jelenleg nem folytatják a tojásdíszítés tradícióját.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Divatséta a Ludwigban Divatséta a Ludwigban
Király Tamás. Out of the box
art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában
art&design

Gondolkodásunk módszereiről Gondolkodásunk módszereiről
Beszélgetés Falcsik Marival, Walter Isaacson: Leonardo Da Vinci – a zseni közelről című könyvének fordítójával

Más művészeti ágakról

Interjúsorozat a cirkuszról, változásokról, zártságról és nyitottságról, klasszikus és új találkozásairól
irodalom

Amikor egy csapat művész öt napra elfoglalja Kámot Amikor egy csapat művész öt napra elfoglalja Kámot
Ilyen volt a III. Nyolc Ág Művésztábor
Sziget Fesztivál, 2019. augusztus 8.
Bánkitó, fesztiválemlék


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés