bezár
 

art&design

2013. 03. 26.
Restaurálják a gödöllői kastély oroszlános mellvédjeit és őrbódéit
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Felújítják a Gödöllői Királyi Kastély főbejáratához vezető oroszlános kőkorlátokat és az őrbódékat - tájékoztatta az MTI-t a kastély kommunikációs munkatársa.
Tüske Boglárka a munkálatokkal kapcsolatban elmondta, hogy az időjárás viszontagságai - elsősorban a csapadék - miatt a kőkorlátok felszíne és talapzata rossz állapotba került, de a mellvédet díszítő kőoroszlánok is restaurálásra szorulnak, a felvezető út elején álló két őrbódénak pedig a tetejét tisztítják meg.
   
A kastély főbejáratát az íves kocsifelhajtókkal összekötő út két oldalának oroszlánokkal díszített kőkorlátja az 1740-es években készült. Legutóbb 1996-ban restaurálták, amikor a korlátot szétszedték, felújították, majd ismét a helyükre tették. „Az eltelt több mint másfél évtizedben azonban jelentősen romlott a sóskúti típusú durva mészkőből faragott műemlékek állapota” – mutatott rá a kastély munkatársa. 
   
A tavaszi felújítás során a kőkorlátot ismét elbontják, mert csak így lehet a talpköveket minden oldalról megszilárdítani és kialakítani a megfelelő szigetelést, illetve megerősítik összecsapolásukat. A restaurátorcsapatot Varga Zoltán Zsolt gödöllői kőrestaurátor vezeti, a mellvéd felújítása május elejére készül el.
   
A kőkorlát és a két őrbódé az NKA Építőművészet és Örökségvédelem Kollégiuma támogatásával, 7 millió forintból születik újjá, a költségek felére még 2012-ben nyert támogatást a Gödöllői Királyi Kastély.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
art&design

A gyűjtő mint művész? A gyűjtő mint művész?
A Mai Manó Ház Erik Kessels több élete című kiállításáról
Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról
art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához

Más művészeti ágakról

Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Magyar siker a legjelentősebb kreatív portfólióban Magyar siker a legjelentősebb kreatív portfólióban
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
Interjú Alföldi Róberttel pályakezdésről, a fiatalok helyzetbe hozásáról, lehetőségekről, nyitottságról
színház

A jó, az aktuális, a kortárs színházat keressük A jó, az aktuális, a kortárs színházat keressük
Háttérbeszélgetés Kulcsár Edit fesztiválszerzővel a MITEM létrejöttéről, létjogosultságáról, egyedi, sikert generáló ismertetőjegyeiről, motivációról, célokról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés