bezár
 

art&design

2013. 03. 26.
Pusztul a koronkai Tholdalagi-kastély
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Tovább pusztul a Marosvásárhellyel szomszédos Koronkán álló, francia tulajdonba került Tholdalagi-kastély - írja keddi számában az erdélyi Krónika napilap.
A Krónika riportja szerint a kastély már 2005-ben meglehetősen rossz állapotban volt, amikor Jean-Claude Moscovici francia üzletember 25 ezer euróért (mintegy 7,5 millió forintért) megvásárolta az örökösöktől. Azóta a tulajdonos egy ideiglenes tetőjavításon kívül szinte semmit nem tett az épület megmentéséért. A romos épület hajléktalanok tanyájává vált, ajtóit, ablakait ellopták, padlóját felszedték. 
   
A helybéliek már arra gyanakszanak, hogy az új tulajdonos rosszhiszemű vásárló volt, csak az 1,7 hektáros telket akarta megszerezni, és szándékosan hagyja pusztulni a műemléket. Egyelőre haladékot kért és kapott az önkormányzattól a helyreállítási munkálatok elkezdésére. A polgármesteri hivatalnak legutóbb azt ígérte, hogy májusig bemutatja az épület helyreállításának a terveit. 
   
A település korábbi és jelenlegi polgármestere is a kivárás híve volt. Egyikük sem próbálta bírságolással rákényszeríteni az új tulajdonost a munkálatok elkezdésére. Egy Koronkára költözött fiatal jogász, Daniel Chesa - aki önkormányzati képviselői tisztséget is nyert a községben - óriásmolinót készített és tűzött ki, amelyen román és magyar nyelven biztatja a falu lakóit és önkormányzatát: "Mentsük meg a Tholdalagi-kastélyt!"
   
A Krónika által megszólaltatott szakértők szerint a 17. században épített, majd a 19. században megnagyobbított és átépített Tholdalagi-kastély még mindig helyreállítható lenne.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

A gyűjtő mint művész? A gyűjtő mint művész?
A Mai Manó Ház Erik Kessels több élete című kiállításáról
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben
art&design

Rajtunk kívüli rend Rajtunk kívüli rend
Gálhidy Péter Sarokvas című kiállításáról (Megnyitó)
art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához

Más művészeti ágakról

Agócs Írisz válaszai a prae.hu körkérdésére
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Magyar siker a legjelentősebb kreatív portfólióban Magyar siker a legjelentősebb kreatív portfólióban
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
Mészöly Ágnes - Molnár T. Eszter: Az Emberek Országa
Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés