bezár
 

art&design

2013. 03. 28.
Elhunyt Matusz Károly fotóriporter
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Életének 67. évében elhunyt Matusz Károly fotóriporter, az MTI volt Győr-Moson-Sopron megyei tudósítója - tudatta a család csütörtökön az MTI-vel.
Matusz Károly 1946. november 21-én született Győrben. Gyerekkora óta fotózott, első fotós sikerét a győri Révai Gimnázium végzős diákjaként aratta. 1969-től már a Magyar Távirati Irodát tudósítva adott hírt a megyei eseményekről.
 
Rövid bútorgyári kitérő után került a helyére, 1974-ben állást kapott a megyei napilap fotórovatánál. Saját bevallása szerint a Kisalföld volt az iskola, ahol megtanult fényképezőgéppel is, tollal is hírt írni. Közben, 1977-ben elvégezte a MÚOSZ újságíró iskolájának fotóriporteri szakát. A Kisalföldnél 1980-ig dolgozott. 1986-ban lett főállású tudósító a Magyar Távirati Irodánál, amelynek munkatársaként 2005. szeptember végéig dolgozott.
   
Fotóival több mint négy évtizeden át tudósította a nagyvilágot mindarról, ami szűkebb pátriájában, Győrben és az észak-dunántúli régióban történt. A nevéhez köthető archívum százhetvenezer felvételt őriz. Képei számos hazai és nemzetközi kiállításon szerepeltek. Tevékenységének értékes fejezetei a Győri Balett első tíz évének, az Audi győri honfoglalásának és a Rába-gyár sikereinek megörökítése, a határnyitás, a vasfüggöny lebontásának dokumentálása.
   
Ars poeticája szerint a hírügynökségi fotós gyors, pontos, hiteles és pártatlan.
   
Munkáját az év vidéki fotóriportere címmel, francia szakmai nívódíjjal, 2005-ben képzőművészeti kategóriás, regionális Príma-díjjal ismerték el. Győr városától 2004-ben sajtódíjat, 2012-ben Pro Urbe-díjat kapott.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

A gyűjtő mint művész? A gyűjtő mint művész?
A Mai Manó Ház Erik Kessels több élete című kiállításáról
Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról
art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában
art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához

Más művészeti ágakról

Interjú Alföldi Róberttel pályakezdésről, a fiatalok helyzetbe hozásáról, lehetőségekről, nyitottságról
Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról
Bánkitó, fesztiválemlék
Airbourne, Fezen Fesztivál, 2019. 07. 24.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés