bezár
 

art&design

2013. 03. 29.
Negyvenéves a Gyulai Művésztelep
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A legrégebbi magyarországi alkotóhely, a több mint négy évtizedre visszatekintő Gyulai Művésztelep munkáiból nyílik kiállítás április közepén a hódmezővásárhelyi Alföldi Galériában.
A tárlat eddig ebben a formában még be nem mutatott anyagát mintegy háromszáz alkotásból válogatja össze a tárlat kurátora, Pogány Gábor. A tervek szerint a galéria teljes alsó szintjén, kilenc teremben lesznek láthatók a művek június elejéig.

A várhatóan kétszáz darabos tárlatban sok nagyméretű alkotás lesz, a művésztelep eddigi munkáinak igazi keresztmetszeteként - mondta pénteken Nagy Imre, a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ igazgatója.
   
A régebbi és újabb alkotások az alapító tagok, tehát Albrecht Júlia, Balogh Gyula, Lakatos József Péter, Marosvári György, Rácz Katalin, Szakáll Ágnes, Székelyhídi Attila és Tömpe Emőke mellett tanítványaik, Bodor Zoltán, Lukács István, Szabó Éva Mária, Szőke Sándor munkái, valamint a később csatlakozott, hasonló szellemben alkotó művészek, köztük Győrffy Péter, Salamon György és Sáfár Pál művei.
 
Két fotóművész, Horváth Balázs és Nagy Ottó, illetve a fiatal generációhoz tartozó Huszák Zsuzsanna, Oláh Katalin, Pethő Anikó és Vancsura Rita szintén képviselteti magát a vásárhelyi gyűjteményes kiállításon. A Gyulai Művésztelepre 1969 óta járnak hivatásos művészek és a pályára készülő fiatalok. A Tóth Tibor festőművész vezetésével kialakított sajátos arculat egyedülálló színfoltjává vált a magyar képzőművészeti palettának.

Az itt alkotó művészek a realizmus jegyében, természetelvű ábrázolásmódban dolgoznak, fő témájuk a kisember és környezete. Az április 14-én vasárnap délben nyíló kiállításon látható művek a magyar közelmúlt valóságába vezetik el nézőiket. A festmények, akvarellek, grafikák, fotográfiák és plasztikák legfőbb mondanivalója a konkrét esendőség nyomainak dokumentálása, a féltés, egy letűnő társadalmi réteg és annak tárgyi kultúrája, értékrendje iránti tisztelet.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról
art&design

Tájakról, hiányosan Tájakról, hiányosan
A Tájak/Távlatok - Kortárs magyar tájkép (BPF) című kiállításról a Kiscelli Múzeumban

Más művészeti ágakról

Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Magyar siker a legjelentősebb kreatív portfólióban Magyar siker a legjelentősebb kreatív portfólióban
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés