bezár
 

art&design

2013. 04. 03.
Négy festőművésznő olajmunkái a Vízivárosi Galériában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az Átjárók csoportja: Osgyáni Sára, Schnedarek Réka, Kiss Márta és Gesztelyi Nagy Zsuzsa festő figuratív festményeiket Személyes kapcsolat címmel mutatják be április 5-től, péntektől a Vízivárosi Galériában.
A művészek nem egy meghatározott témát járnak körül, hanem mint ahogy a kiállítás címe is utal rá, belső világuk kincseit mutatják be tíz-tíz festményen keresztül. Mind a négyen ugyanazzal a technikával, olajjal vászonra dolgoznak - mondta el Osgyáni Sára, az egyik kiállító művész az MTI-nek.
   
Kiss Márta festészeti világában erős szerepe van az emberábrázolásnak, munkáin az emberek belső érzelmeit hangsúlyozza. Fest sorban álló embereket vagy szatyorból madarakat etető nénit. Gyűjti a városban felbukkanó karaktereket, akik általában humorosak vagy esendők, de nagyon emberiek. A festőművész éveken keresztül élt Jáván, alkotásain a misztikum és a misztérium is fontos szerepet játszik, néhol szellemeket és angyalokat is ábrázol - tette hozzá Osgyáni Sára.
   
Schnedarek Réka Pusztazámoron él és a környezetében élő embereket festi meg, alkoholistákat, homoszexuális barátját vagy épp egy közmunkást, akit a szerelem tett boldogtalanná, de szülei portréja is látható lesz a tárlaton. Emellett tájakat, temetőket is fest.
   
Gesztelyi Nagy Zsuzsa Homok utca címmel mutatja be debreceni gyerekkorával foglalkozó ciklusát, amelyben nagymamájának a kertjét és annak falait örökítette meg. Belső udvarház, fák és misztikus elemek jelennek meg a képein.
   
Saját művészetével kapcsolatban Osgyáni Sára elmondta, hogy képeinek témája a városi terek és vizek. A Fény ellen víz ellen című munkáján például ötvözi a balatoni strandot a városban sétáló és esernyőt tartó emberekkel. "Azokat a tereket és témákat keresem, ahol olyan élmény ért, amely ki tudott zökkenti a hétköznapi valóságból és amely által újra tudom értelmezni Budapest szürke tereit" - hangsúlyozta.
   
Látható lesz például az Érzők és érzéstelenek I. című munkája, amelyen az Erzsébet téri Akvárium Klub medencéje és a partján ülő fiatalok láthatók. 
   
Osgyáni Sára arról is beszélt, hogy az Átjárok csoportját tavaly márciusban alapította meg a négy festőművész. Osgyáni Sára, Schnedarek Réka, Gesztelyi Nagy Zsuzsa műterem társak voltak a Képzőművészeti Egyetemen, mindhárman Kovács Attila osztályába jártak. Kiss Zsuzsa, aki restaurátor szakot végzett, később csatlakozott hozzájuk. "A hasonló gondolkodás köt össze minket, folyamatosan a festészetben élünk és egymást inspirálva is alkotunk" - hangsúlyozta.
   
A tárlat április 24-ig tart nyitva.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)
art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben

Más művészeti ágakról

Sziget Fesztivál, 2019. augusztus 8.
színház

A jó, az aktuális, a kortárs színházat keressük A jó, az aktuális, a kortárs színházat keressük
Háttérbeszélgetés Kulcsár Edit fesztiválszerzővel a MITEM létrejöttéről, létjogosultságáról, egyedi, sikert generáló ismertetőjegyeiről, motivációról, célokról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés