bezár
 

art&design

2013. 04. 05.
Ernest Zmeták a MűvészetMalomban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ernest Zmeták (1919-2004) szlovák festő alkotásaiból és magángyűjteményéből látható válogatás péntektől a szentendrei MűvészetMalomban.
Basics Beatrix művészettörténész, a kiállítás kurátora az MTI-nek elmondta, hogy a szentendrei kiállítás jó lehetőség a tisztelgésre a 20. századi szlovák képzőművészet egyik kiemelkedő személyisége előtt, bemutatva annak magyar művészi gyökereit és kapcsolatát az országgal.
   
A szlovák-magyar munkás családban született Ernest Zmetákot bemutatva a kurátor kiemelte: a festő a szlovák művészet történetében egyedülálló jelenségnek számít, aki már a negyvenes évek első felében saját programmal, egyéni világlátással és néha vitákat kiváltó radikális nézetekkel rendelkező kész művészként jelentkezett.

Életútja sajátos volt abban is, hogy a prágai akadémia helyett a budapesti Képzőművészeti Főiskolát választotta, ahol Aba-Novák Vilmos, Szőnyi István, Kontuly Béla tanította. "Amikor 1938-ban Aba-Novák a mestere lett, az érsekújvári ifjú nemcsak tanárra lelt benne, hanem egy életre szóló példára, a Cézanne-féle modernizmus közvetítőjére" – mutatott rá Basics Beatrix. 
   
Zmeták nem csak stílusának, illetve nem mindennapi személyiségének köszönhetően vált a szlovák művészet különlegességévé. "Művész volt, de műgyűjtő is, akire nagy hatással volt a két háború közötti Budapest hangulata, a magyar polgári élet, a galériák, gyűjtemények és régiségkereskedések nagymértékben befolyásolták művészi és gyűjtői életútját" – hívta fel a figyelmet a művészettörténész. 
   
2011-ben egy pozsonyi kiállítás mutatta be elsőként Zmetákot mint magángyűjtőt, akinek kollekciója több mint háromezer műtárgyból állt. "Nagyszabású képzőművészeti gyűjteményt épített fel, amelynek első darabja egy Barabás Miklós-portré volt, de Budapest iránti vonzalma a magyar modernek – Aba-Novák és Kontuly mellett többek között Kernstok Károly, Egry József, Perlott-Csaba Vilmos, Rudnay Gyula - gyűjtésében is megnyilvánult, ugyanakkor korábbi generációktól is válogatott, így például Szinyei Merse Páltól, Mednyánszky László vagy Deák-Ébner Lajostól. Ezek végül gyűjteményének legérdekesebb darabjai lettek, és kvalitásuk is felülmúlja a többi képcsoportét" – mondta Basics Beatrix. 
   
"Az utolsó klasszikus" - ahogy a pozsonyi kiállítás nevezte őt - Szentendrén bemutatkozó tárlatán 110 darab alkotása látható, magángyűjteményéből pedig egyebek mellett mestereitől, Aba-Novák Vilmostól, Szőnyi Istvántól, Kontuly Bélától állítanak ki. 
   
A kiállítás - amelynek másik társkurátora a pozsonyi művészettörténész, Barczi Gyula – június elejéig látható, megvalósulásában kiemelt támogató volt a pozsonyi SOGA Galéria és Aukciósház.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról
Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről
art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában
art&design

Tájakról, hiányosan Tájakról, hiányosan
A Tájak/Távlatok - Kortárs magyar tájkép (BPF) című kiállításról a Kiscelli Múzeumban

Más művészeti ágakról

Sziget Fesztivál, 2019. augusztus 12.
Quentin Tarantino: Volt egyszer egy... Hollywood
Ari Aster: Fehér éjszakák


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés