bezár
 

art&design

2013. 04. 06.
Egyetem és építészet: Oláh Tibor fotóművész kiállítása Debrecenben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Egyetem és építészet címmel nyílt meg szombaton Oláh Tibor fotóművész kiállítása a Debreceni Egyetem (DE) Élettudományi Központjában. A tárlat 33 képen mutatja be az intézmény építészeti értékeit.
Az alkalmazott fotográfia műfajában készült képek egyaránt bemutatják az egyetem múlt században épült, klasszikus épületeit és az ezredfordulót követő fejlesztések eredményeit is. A tárlaton így megelevenedik az egyetem főépülete és a klinikák, akárcsak a 2005-ben átadott Élettudományi Központ, az elmúlt 15 évben jelentős fejlődésen átment Kassai úti kampusz, az orvoscentrum legújabb fejlesztéseként megvalósult In Vitro diagnosztikai tömbje és az Informatikai Kar új épülete.

Szöllősi János professzor, a DE Orvostudományi Centrum Biofizikai és Sejtbiológiai Intézetének vezetője köszöntőjében kiemelte, hogy a képek a tavaly százéves egyetem fejlesztési periódusait ívelik át a 2000-ben bekövetkezett városi egyetemi integráció eredményeit is bemutatva.

Kollár József, a DE fejlesztési igazgatója kiemelte, hogy óriási munka volt kiválasztani mind a bemutatandó épületeket, mind pedig a legjobban sikerült fényképeket. Az egyetem tulajdonában ugyanis 348 épület van, ezek mérete mintegy 466 ezer négyzetméter. A 2000 utáni fejlesztések volumenét jelzi, hogy 40 százalékuk vagy az utóbbi évtizedben épült, vagy ekkor újult meg - közölte, hozzátéve, hogy Oláh Tibor "jelentősen túlfotózta" az épületeket a lehető legmagasabb művészeti érték eléréséért.

A kiállítás nemcsak Oláh Tibor, hanem a fejlesztéseken dolgozó építészek és kivitelezők munkája előtti tisztelgés is az egyetem részéről - fűzte hozzá Kollár József.

Oláh Tibor fotóművész, a Magyar Távirati Iroda fotóriportere 1971-ben nyitotta meg első önálló kiállítását, amelyet később számos hazai és külföldi tárlat követett. 1976-ban alapítója volt a fiatal debreceni fotóművészeket felsorakoztató egyesületnek, tagja a Magyar Fotóművészek Szövetségének és a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének is.

Oláh Tibor az április 19-ig látogatható kiállítás képeinek elkészítéséről beszélve üdítő élménynek mondta az egyetemi épületek felújításának vagy építésének figyelemmel követését. "A régi falak újraértelmezése vagy a pályázati előkészületek után a megvalósulás nyomon követése és megörökítése debreceniként, cívis emberként is örömmel töltött el" - fogalmazott.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Divatséta a Ludwigban Divatséta a Ludwigban
Király Tamás. Out of the box
Lábjegyzetek a kortárs autódesignhoz
art&design

Rajtunk kívüli rend Rajtunk kívüli rend
Gálhidy Péter Sarokvas című kiállításáról (Megnyitó)
art&design

Tájakról, hiányosan Tájakról, hiányosan
A Tájak/Távlatok - Kortárs magyar tájkép (BPF) című kiállításról a Kiscelli Múzeumban

Más művészeti ágakról

Sziget Fesztivál, 2019. augusztus 12.
Quentin Tarantino: Volt egyszer egy... Hollywood
Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról
A Shakespeare Fesztivál Gyula margójára


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés