bezár
 

art&design

2013. 04. 06.
Péreli Zsuzsa gobelinjei retrospektív tárlaton Szombathelyen
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Péreli Zsuzsa Munkácsy-díjas gobelinművész 40 évet átfogó retrospektív kiállításán a Szombathelyi Képtárban Angyalok és Madonnák címmel vasárnap tárlatvezetésen ismerkedhet a látogató a több mint 80 munkával.
Cebula Anna művészettörténész, a képtár igazgatója, a vasárnapi tárlatvezető elmondta az MTI-nek, hogy Péreli Zsuzsa legújabb, hatalmas munkája, az Illuminatio című, amelyet alig 9 hónap alatt szőtt meg, és szinte a kiállításra vágott le a szövőszékről, az egyik fő darab, de a gobelinek mellett kollázsok, akvarellek, illusztrációk is láthatók.

Szombathelyen van az ország legnagyobb kortárs textilgyűjteménye és Péreli Zsuzsa két évvel azután, hogy diplomázott az iparművészeti főiskola textil szakán, 1976-ban a textilbiennálén szinte "berobbant" a szakmába - jegyezte meg az igazgató.

Ez a rögtön díjazott Régiség című alkotásával történt. Egy népi kendőkből készült kollázsról van szó, a selyem bordűrbe tondo-alakú gobelinkastélyt komponált - ez a munka is ott van a tárlaton. Jelentős, nagy feltűnést keltő korai alkotása az 1980-ban szőtt Amnézia, egy kétoldalas gobelin, amely vörös zománcfestékes fakeretben egy emberpárt ábrázol. A mű nagydíjat kapott az akkori textilbiennálén

Az érzelmekkel áthatott munkái mellett sok szakrális műve is látható a tárlaton, mint a Szegény angyal, öt Madonna-ábrázolás - ezek most láthatók először így együtt - , az 1996-ban készített Himnusz című gobelinje. Különös mementó az 1989-es romániai eseményeknek emléket állító, 1989 Karácsony című falikárpitja.

A régi őrségi népi eszköz, a fonalgombolyító része lett Motolla című művének. A művész gobelinbe szőtte az ember életútját a születéstől a halálig és rátette a kerékre, amely forog - összegezte Cebula Anna.

Péreli Zsuzsa az MTI-nek elmondta, hogy legújabb munkája, az Illuminatio négy négyzetméteres, 240 x 170 centiméter nagyságú. Az eget a földdel egy hatalmas felhőfa köti össze lelógó gyökerekkel, a fa alatt angyal pihen. A földön hegyek, dombok vonulata látszik, folyó kanyarog és a kárpit bal sarkában ernyős lombkoronájú fa, alatt apró figura áll. A művész megjegyezte, "azt akarta kifejezni, hogy az ember mindenféle vallás nevében ne cibálja folyton az angyal szoknyáját, hagyja néha pihenni."

A művész nemcsak kárpitokat sző, hanem papírkollázsokat is készít, kiállította a Déjá vu sorozatát, a Homo maniacus kollázs-akvarell képeiből négy darabot, ez a "rögeszméinkről szól" - tette hozzá. Láthatók Petőfi János vitézéhez készített illusztrációi is 17 akvarellen - a könyv a Magvető Kiadónál jelent meg.

A tárlat május 17-ig tart nyitva Szombathelyen.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Hogyan halunk meg váratlanul Hogyan halunk meg váratlanul
Mesterem, Slavko Matković*, a Bosch+Bosch csoport alapítójának emlékére
art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron
art&design

Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben
Horváth Gideon – I put my hand into a beehive

Más művészeti ágakról

Interjú Kovalik Balázzsal aktuális munkáról, a fiatalok lehetőségeiről, a szakma működéséről és helyéről Magyarországon
irodalom

A művészet létjogosultsága A művészet létjogosultsága
Átadták az Arany Medál-díjakat
Háttérinterjú Barda Beátával és Szabó Györggyel a Trafó működéséről, kapcsolódó projektekről, a nemzetközi beágyazottságról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés