bezár
 

art&design

2013. 04. 09.
Az MMA és a Műcsarnok-ügy a sajtóban
Sajtóközlemény, 2013. április 9.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az MMA és a Műcsarnok-ügy a sajtóban A Magyar Művészeti Akadémia és a Műcsarnok-ügy sajtóbeli megjelenésével foglalkozó tanulmányt tett közzé honlapján az Örökség Kultúrpolitikai Intézet. Ennek kapcsán az intézet vezető elemzője elmondta: párhuzamos tájékoztatási univerzumok létezésének lehetünk szemtanúi.
Az Örökség Kultúrpolitikai Intézet közzétette első nagyobb tanulmányát, amely a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) és a Műcsarnok-ügy sajtóbeli megjelenésével foglalkozik. Az elemzést az intézet megbízásából készített közvélemény-kutatás egészíti ki, amely arra keresi a választ, milyen ismertségre tett szert a szélesebb nyilvánosságban a tavaly év végén kirobbant úgynevezett MMA-ügy.

– A Magyar Művészeti Akadémia körüli polémia a jelenlegi kormányzati ciklus egyik legfontosabb kultúrpolitikai vitájává vált. Kérdéses azonban, hogy a Műcsarnok tervezett tulajdonosváltása olyan mértékben foglalkoztatja-e a közvéleményt, mint azt a politikai és a szaksajtó híradásai alapján feltételeznénk – mondta el a tanulmány kapcsán Pápay György vezető elemző. Hozzátette azt is, a politikai sajtó és a kereskedelmi médiumok teljesen különböző mértékben foglalkoztak az MMA-üggyel. – Mondhatni párhuzamos tájékoztatási univerzumok létezésének lehetünk szemtanúi: ami az egyikben meghatározó közéleti vitaként jelenik meg, az a másikban jóformán nem is létezik.

A 2012-ben alapított Örökség Kultúrpolitikai Intézet bemutatkozó rendezvényét, amely ez e-könyvek hazai piacával foglalkozott, április 3-án tartották Budapesten. Az intézet kulturális és kultúrpolitikai tárgyú kutatásokkal, elemzések készítésével és konferenciák szervezésével foglalkozik.

– Egy önmagát kultúrpolitikai jelleggel definiáló hazai intézet nem kerülheti meg az MMA-ügyet, de tevékenységünkkel hosszú távon éppen arra akarjuk felhívni a figyelmet, hogy a kultúrpolitika nem csak az éles vitákról és a konfliktusokról szól – tette hozzá Pápay György.

A közvélemény-kutatás eredményeit az intézet a honlapján (www.oroksegintezet.hu) önállóan is elérhetővé tette.

(A prae.hu petíciója az ügyben, amit 1354 aláírással juttattunk el a címzettnek, és amire L. Simon László államtitkártól kaptuk ezt a választ.)

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

Párhuzamos paradigmák Párhuzamos paradigmák
Balra át, jobbra át - Művészeti és politikai radikalizmus a Kádár-korban // Az Orfeo és az Inconnu csoport, Centrális Galéria - Blinken OSA Archívum
art&design

Én lenni, nem Én lenni, nem
Késői gondolatok az „új szenzibilitásról”*
art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron
A Phaeton tündöklése és bukása

Más művészeti ágakról

Nagy Zoltán: Szép csendben
irodalom

Bemutatták a Prae legújabb számát Bemutatták a Prae legújabb számát
Kis Présház, 2019. november 16.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés