bezár
 

art&design

2013. 04. 10.
A sztyeppék aranykincseit mutatják be Keszthelyen
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A sztyeppéken talált 2500-3000 éves fejedelmi sírok leleteit, arany- és dísztárgyait, használati eszközeit mutatja be a keszthelyi Helikon Kastélymúzeumban szerdán nyílt kiállítás.
Az Emberek aranyban - Fejedelmi sírok leletei a sztyeppe piramisaiból címet viselő tárlatról Széles Attila kurátor a megnyitón elmondta: a kazah Krim Altinbekov művész-restaurátor által az elmúlt évtizedekben feltárt kincseket mutatja be. 
   
Az időszámításunk előtti 10. és 4. század közötti szkíta kultúra emlékei közt számos dísztárgy, használati eszköz és ékszer található. Látható annak az "aranyembernek" a művészi rekonstrukciója is, aki egykor hercegként arannyal díszített ruházatot viselt, illetve olyan lódíszek, amelyek valaha gazdagon borították a fejedelmi négylábúakat.
 
A több mint százdarabos kiállítási anyag jelentős része állatábrázolás, megjelenik a legendákból ismert csodaszarvas, griffmadár vagy aranyszőrű ló mellett a farkasok, a tigrisek vagy a hegyi kecskék alakja is a legkülönbözőbb tárgyakon.
   
A kurátor hangsúlyozta: nem kíván állást foglalni a magyar őstörténet szkíta eredetet emlegető kérdéseivel kapcsolatban, mégis érdemes a Kazahsztánból érkezett kiállítási anyagot úgy megtekinteni, ahogy arra a kazah restaurátor is felhívta a figyelmet: ez a magyarok múltjának is egy darabja.
   
Manninger Jenő, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke is úgy fogalmazott a tárlatnyitón, hogy nem a történelmi vita a fontos, hanem hogy nyitottak legyenek a látogatók egy ilyen páratlan gazdagságú kiállítás befogadására.

A Budapest és Debrecen után Keszthelyre került tárlat pedig azt mutatja, hogy a kastélymúzeum egyre inkább a Dunántúl egyik fontos kulturális központjává válik.
   
Pálinkás Róbert, a kastélymúzeum igazgatója elmondta: május 24-ig látható a sztyeppék kincseit felvonultató tárlat Keszthelyen, és ez idő alatt a zalai diákcsoportok jelentős kedvezménnyel tekinthetik meg a leleteket.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Serge Bloch - Davide Cali: Moi, j’attends / I Can’t Wait / Alig várom
Interjú Tero Kuitunen tervezővel, a Wild at Heart című kiállítás kurátorával
A Phaeton tündöklése és bukása
art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről

Más művészeti ágakról

Maja Lunde: Hónővér. Cser Könyvkiadó, 2019.
Harag Anita: Évszakhoz képest hűvösebb, Magvető, 2019.
Jennifer Lee- Chris Buck: Jégvarázs 2.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés