bezár
 

art&design

2013. 04. 12.
Kihirdették a parlamenti rajzpályázat eredményeit
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Annak idején az egész nemzetnek épült az Országház és a legtöbben, akik itt dolgoznak, érzik a feladatuk nagyságát és felelősségét - mondta Kövér László házelnök, aki az Országházban köszöntötte az Így látom a Parlament épületét című rajzpályázat nyerteseit pénteken.
Az elmúlt évben meghirdetett pályázatra 1-8. osztályos, általános iskolás diákok műveit várták, összesen 1370 rajz érkezett 158 településről. A zsűri minden egyes évfolyam esetében az első öt legjobb munkát díjazta, a nyertesek névsora a www.lakitelek.hu oldalon a népfőiskola menüjéből érhető el. A nyertes pályaműveket az Országházban állították ki.
   
Az eredményhirdetésen Kövér László kiemelte: sokan mutatták meg rajzaikkal, hogy miként látják a Parlament épületét, és nincs két egyforma pályamű, mindenkinek más jut eszébe az Országházról. Akik itt dolgoznak, azok is mindannyian másként tekintenek rá - tette hozzá.
   
Úgy vélte, hogy ha valaki meg akarja ismerni az épületet, először Steindl Imréhez kell fordulnia, az építész kapta a munkát, hogy olyan házat tervezzen, ahol a képviselők megtárgyalhatják az ország dolgait. Az épület minden részlete a felelősségükre emlékezteti a képviselőket, arra figyelmezteti őket, hogy mindenkire tekintettel kell lennie annak, aki törvényt hoz - magyarázta.
   
Mint mondta, lenyűgözően nagy vállalkozás volt a ház építése, kizárólag magyar alapanyagokat használtak és a kor legjelesebb művészei dolgoztak a díszítésen. Sokba került, az erre fordított összeg egy évig elég lett volna egy 40 ezres város élelmezésére, világítására és fűtésére - emlékeztetett. 
   
Úgy fogalmazott, hogy az Országházat az egész nemzetnek építették, és akik itt dolgoznak, tudják, hogy sosem lesz az övék az épület, mert az a nemzeté, amelynek a szolgálatára jelentkeztek és felhatalmazást kaptak.
Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke elmondta: a szélrózsa minden irányából érkeztek pályamunkák, a határon túlról, sőt Kanadából is. 
   
A nyertes pályázókat levélben köszöntötte Melocco Miklós Kossuth-díjas szobrászművész, a zsűri elnöke. Hangsúlyozta: a válogatás szempontja az volt, hogy melyik kép rokonszenves, megható, és a nyertes pályaművek mind megfeleltek ennek a feltételnek.
   
Az eredményhirdetésen alföldi gyermekdalokat énekelt Csizmadia Anna, a Fölszállott a páva című verseny nyertese.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Arcátlan Arcátlan
Klímariadó! - 19. ARC Közérzeti Kiállítás
art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
art&design

Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben
Horváth Gideon – I put my hand into a beehive
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon

Más művészeti ágakról

Peter Jackson: Akik már nem öregszenek meg
Interjú Kárpáti Tiborral könyvről, a pixelek mai felhasználásáról és külföldi munkáiról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés