bezár
 

art&design

2013. 04. 12.
Korszakalkotó magyar találmányok bemutatója
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Magyar fejlesztők és feltalálók korszakalkotó találmányait, köztük a dinamót, a porlasztót, a golyóstollat és a tükörreflexes fényképezőgépet láthatják az érdeklődők szerdától a Gondoltad, hogy magyar? című kiállításon a budapesti Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Tanulmánytárában.
Több évtizedes gyűjtőmunkának köszönhetően a tanulmánytárban a mintegy 22 ezer tárgy között több, a technika történetében is ritkaságnak számító darab van. Az első körben raktári formában a gyűjteményből tizenhárom tárgyat mutatnak be, köztük Bánki Donát porlasztóját, a Jendrassik-féle kisteljesítményű gázturbinát, Bíró László József golyóstollát és Gestetner Dávid stencilgépét.
   
"A bemutatóval szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy Magyarországon és a régióban számos olyan tárgy született, amely mérföldkőnek számít a technika történetében" - mondta Képes Gábor, a tanulmánytár vezetője az MTI-nek.
   
A tárgyak keletkezése a 19. és a 20. századra tehető. A 19. századból való például Petzval József optikája és Jedlik Ányos első dinamója. A 20. század közepéről és második feléből jellemző tárgy például Dulovits Jenő Duflex elnevezésű tükörreflexes fényképezőgépe.
   
A tanulmánytár vezetője hangsúlyozta, hogy világformáló hatású volt Jánosi Marcell első microfloppyja, amelynek szabadalma 1974-ben keletkezett. A floppy gyártását - a bürokráciának köszönhetően - csak 1982-ben kezdték el Magyarországon. "Jánosi Marcell találta fel a microfloppyt, de időközben a szabadalom lejárt, ezért a feltaláló floppyjának másolatai terjedtek el az egész világon" - idézte fel Képes Gábor.
   
Újabb találmány Domokos Gábor és Várkonyi Péter Gömböce, amelyet 2006-ban a tanulmánytárban mutattak be. A Gömböc egy homogén keljfeljancsi, amely úgy viselkedik, mint a gyerekjáték, csak egyfajta anyagból, gipszből készült. A magyar feltalálók a Gömböccel Vlagyimir Arnold 20. századi orosz matematikus azon feltételezését tudták igazolni, hogy van egy olyan matematikai test, amelynek egy egyensúlyi pontja van. A Rubik-kocka óta nem volt olyan magyar találmány, amely ekkora ismertséget szerzett volna a világban - tette hozzá a tanulmánytár vezetője.
   
Az érdeklődők most három raktári helyiséget járhatnak be, a tervek szerint azonban később bemutatják a gyűjtemény többi részét is. A most bemutatott tizenhárom tárgy október végéig szerdánként, valamint öt szombati napon lesz látható. Április 20-án szombaton az egyéni látogatók mellett diákcsoportokat is várnak.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Sziszifuszi munka, avagy a vonal a biztos pont Sziszifuszi munka, avagy a vonal a biztos pont
Pólya Zsombor Vonalkázás című munkájáról
art&design

Védtelen belsőnk humoreszkjei Védtelen belsőnk humoreszkjei
Fensterblick - Michael Fanta és Király Gábor kiállítása az Osztrák Kulturális Fórumban
art&design

Arcátlan Arcátlan
Klímariadó! - 19. ARC Közérzeti Kiállítás
art&design

Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben
Horváth Gideon – I put my hand into a beehive

Más művészeti ágakról

gyerek

Rajzolj nekem!
Idén az iskolai könyvtárakért rajzolnak az illusztrátorok a Pagonyban
Nagy Zoltán: Szép csendben
irodalom

Egy ember, egy színész és a nyolcadik kerület Egy ember, egy színész és a nyolcadik kerület
Pál Dániel Levente: Egy ember nyolcadik kerülete, Athenaeum Kiadó, 2019


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés