bezár
 

art&design

2013. 04. 13.
Az ácsolt ládák kétezer éves örökségéről a Palóc Múzeumban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az ácsolt ládák kétezer éves öröksége a Kárpát-medencében címmel tart előadást a balassagyarmati Palóc Múzeumban hétfőn Gyenes Tamás szuszékkészítő, fafaragó népi iparművész. A programot a március 8-tól látogatható időszaki kiállításhoz kapcsolódóan szervezik.
A balassagyarmati Palóc Múzeumban április 27-ig tekinthető meg az Öreg csergék - vén szuszékok című kiállítás, amelynek egyik főszereplője az Erdélyben általánosan ismert ágytakaró, a racka juh szőréből készített cserge, a másik pedig az ácsolt láda, régi nevén szuszék.

Az ősi bútor a Kárpát-medencében maradt fenn a legnagyobb számban, a múzeumban a különböző tájegységekből mutatnak be ritka, értékes darabokat. A ládákat az előző évszázadban leggyakrabban kelengyés ládának használták, ezért igen szép díszítéssel látták el őket, különösen a palóc vidékeken.

A kiállított - zömmel 1800-as évekbeli - vén szuszékok annak a Gyenes Tamásnak és Nagy Ágnesnek a magángyűjteményéből származnak, akik nemcsak gyűjtik, hanem több éve kutatják is őket, ennek alapján készült az Ácsolt ládák titkai című könyv.

Gyenes Tamás, a hétfői előadó mindemellett az egyetlen szuszékkészítő ma Magyarországon, aki az ősi, fejszével hasított, vonókéssel faragott, kézzel hornyolt módszerrel dolgozik, és több mint negyven ácsolt ládát készített már.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Párhuzamos paradigmák Párhuzamos paradigmák
Balra át, jobbra át - Művészeti és politikai radikalizmus a Kádár-korban // Az Orfeo és az Inconnu csoport, Centrális Galéria - Blinken OSA Archívum
art&design

Harsány mélymerülés Harsány mélymerülés
Tót Endre: Layout festmények 1988-1991
A Phaeton tündöklése és bukása
art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről

Más művészeti ágakról

Peter Jackson: Akik már nem öregszenek meg
Háttérinterjú Barda Beátával és Szabó Györggyel a Trafó működéséről, kapcsolódó projektekről, a nemzetközi beágyazottságról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés