bezár
 

art&design

2013. 04. 13.
A 80-as évek ellenkultúrája plakátokon a történeti múzeumban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A nyolcvanas évek ellenkultúráját bemutató plakátkiállítás nyílik kedden a Budapesti Történeti Múzeum Budapest Galéria Kiállítóházában.
A tárlat, amelyet Klaniczay Gábor történész, egyetemi tanár nyit meg, mintegy négyszáz plakátot mutat be kronológiai sorrendben. Az első teremben a Beatrice 1978-as koncertjére hívó grafikák láthatók, amelyeket Bernáthy Sándor készített - mondta Bp. Szabó György grafikus, a plakátok gyűjtője, a kiállítás összeállítója az MTI-nek.

Úgy vélte, a tárlat egyrészt nosztalgikus hangulatot teremthet, másrészt reprezentálja az akkori "legszabadabb zenei stílusokat". Kezdetben saját zenekara, a Bp. Service fellépéseinek plakátjait tette el emlékbe, majd a kortárs alternatív zenekaroktól gyűjtött be hasonló grafikai alkotásokat.

A kiállítás szervezője megjegyezte: válogatása szubjektív, nem a nyolcvanas évek teljes körű korképe, inkább a saját zenei ízlését tükrözi. Azok a zenekarok, amelyek plakátjait összegyűjtötte, nem léphettek fel a Kádár-rendszer utolsó évtizedében a televízió és a rádió műsoraiban, továbbá nem tettek vizsgát az Országos Rendező Irodánál sem.

Mások mellett ilyen formáció volt Molnár Gergely együttese, a Spions, az 1980-ban színre lépett, szentendrei képzőművészek által létrehozott Bizottság, az URH, a Balaton, a VHK, az Európa Kiadó, az ef. Zámbó Happy Dead Band, az Ugatha Christie, a Luna Orchestra, a Kontroll Csoport, a Trabant, a Kampec Dolores és a Neurotic.

A plakátkiállításon helyet kapott még az Embersport, az Aktus, az Electric Petting, az Art Deco, a Hús, a Spenót, a Matuska Silver Sound, az Apropó, a Himnusz, a Tudósok, a Balkán Tourist, a Sziámi, az Ági és a fiúk, a Lacht El Bahhtar, a Sexepil, a Csokonai Vitéz Műhely, a CMC, a Szkárosi konnektor, a 2-es Műsor, az Új Modern akrobatika és a Lois Balast, és szerepelnek a tárlaton alternatív tánccsoportok plakátjai is.

Az alternatív zenekarok plakátjai még a számítógépes technika előtti időszakból valók, és legtöbbször az éppen ráérő zenészek készítették azokat.

Klaniczay Gábor a kiállításhoz írt ajánlójában úgy fogalmazott: "amikor ezeket a plakátokat most, egy negyedszázaddal később a Budapest Galéria Kiállítóházának falán szemlélhetjük egybegyűjtve, nem csak a történelmi hangulat érinti meg az embert, a hajdan-volt underground nosztalgiája. Látnunk kell azt is, hogy az ellenkultúra a hetvenes-nyolcvanas években világszerte elterjedt vizuális nyelvezetének Magyarországon is voltak eredeti, tehetséges képviselői".

A tárlat május 26-ig látható a Budapest Galéria Kiállítóházában.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Sziszifuszi munka, avagy a vonal a biztos pont Sziszifuszi munka, avagy a vonal a biztos pont
Pólya Zsombor Vonalkázás című munkájáról
art&design

Arcátlan Arcátlan
Klímariadó! - 19. ARC Közérzeti Kiállítás
art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron
A Phaeton tündöklése és bukása

Más művészeti ágakról

gyerek

Rajzolj nekem!
Idén az iskolai könyvtárakért rajzolnak az illusztrátorok a Pagonyban
Harag Anita: Évszakhoz képest hűvösebb, Magvető, 2019.
irodalom

A sellők fájdalma A sellők fájdalma
Krimírás és a nők elleni erőszak
Jennifer Lee- Chris Buck: Jégvarázs 2.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés