bezár
 

art&design

2013. 04. 17.
Közép-európai művészeti központok vezetői tanácskoznak Szentendrén
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A közép-európai kisvárosok kortárs művészeti központjai előtt álló kihívásokról és az együttműködés lehetőségeiről kezdődik kétnapos konferencia pénteken a szentendrei MűvészetMalomban - mondta el az MTI-nek a találkozó szervezője.
Kassai Hajnal kiemelte, hogy a MűvészetMalom csaknem 15 éves történetében első alkalommal tartanak nemzetközi konferenciát, amelynek megrendezése összhangban van a malom megalakulásakor megfogalmazott kuratóriumi céllal, hogy erősítse a nemzetközi kapcsolatokat.

Ugyanakkor Szentendre számára is meghatározó a találkozó, mert a festők városa számára lehetőséget teremt a nemzetközi színtéren való bemutatkozásra, "ez pedig jelentős lépés a Szentendre Art Brand megteremtése felé" - tette hozzá.
   
A szervező a találkozó témái között említette a kiállítóhelyek és a helyi művészek kapcsolatát, a finanszírozási lehetőségeket, a jó gyakorlatok, eszközök, az önkéntes programokban rejlő lehetőségek bemutatását, de szóba kerülnek a gyűjteményezés kérdései, valamint hogy milyen eszközöket, módszereket alkalmazhat a kiállítóhely a közönség megszólítására.

Hozzátette, hogy az intézményvezetők kerekasztal-beszélgetés keretében vitatják meg a kurátori munka, a csereprogramok és a közös pályázási lehetőségek kérdését. 
   
A koordinátor a vendéglátó MűvészetMalom reménybeli nyereségeként említette, hogy a kortárs művészeti központok tapasztalatai a szentendrei intézmények előtt is új utakat tárhatnak fel. 
   
Kassai Hajnal a rendezvény céljaként határozta meg azt is, hogy a résztvevők áttekintést kapjanak egymás munkájáról, bemutassák működésük fontos elemeit, megismertessék egymással kiállítási koncepcióikat. "Szeretnénk közös művészeti projekteket indítani, de bízunk abban is, hogy ezektől az intézményektől fogadhatunk kiállításokat, s mi is tudunk kivinni kiállításokat, melyek a szentendrei képzőművészetet mutatják be" - fűzte hozzá. 
   
A kétnapos rendezvény résztvevői között találni a Kolozsvári Ecsetgyárat, a szintén Romániából érkező Bázis Platformot, az újvidéki Kortárs Művészetek Múzeumát, az ausztriai Essl Museumot Klosterneuburgból, a csehországi Gallery of Central Bohemian Region - GASK-ot, a pozsonyi Centre of Visual Art kiállítóhelyet, a bonni Kunstmuseumot, valamint Lengyelországból a poznani Art Station Foundation by Grazyna Kulczykot - sorolta a szervező. Magyarországot a házigazda Ferenczy Múzeum mellett a debreceni MODEM, a dunaújvárosi ICA-D Kortárs Művészeti Intézet, a Paksi Képtár és a székesfehérvári Szent István Múzeum képviseli.
   
A tanácskozást Kálnoki-Gyöngyössy Márton, a Ferenczy Múzeum igazgatója, Szentendre kulturális és turisztikai vezetője nyitja meg pénteken; a konferencia előadásai on-line is elérhetők lesznek.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Sziszifuszi munka, avagy a vonal a biztos pont Sziszifuszi munka, avagy a vonal a biztos pont
Pólya Zsombor Vonalkázás című munkájáról
art&design

Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben
Horváth Gideon – I put my hand into a beehive
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről

Más művészeti ágakról

Nagy Zoltán: Szép csendben
irodalom

Egy ember, egy színész és a nyolcadik kerület Egy ember, egy színész és a nyolcadik kerület
Pál Dániel Levente: Egy ember nyolcadik kerülete, Athenaeum Kiadó, 2019


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés