bezár
 

art&design

2013. 04. 23.
A Hello Wood 3. lett a moszkvai Artplay design pályázatán
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
2013 elején indult el a Hello Wood Factory elnevezésű design-programja, amelynek egyik csapata a megosztott harmadik helyet szerezte meg Matrioska hulladékgyűjtő kollekciójával Moszkva egyik legnagyobb design központja, az Artplay által meghirdetett pályázaton.
A feladat az orosz főváros egy egész kerületének arculatát meghatározó kisebb utcai építészeti objektek megtervezése volt. A 450 beérkezett pályázat közül a Hello Wood Factory 8-at adott be, amelyből három bekerült a legjobb 20 közé.

Az Artplay Design Központ által kiírt “ProFORMA" a moszkvai Basmanny negyed megújítására és vizuális felpezsdítésére született. Három magyar projekt is versenyzett a 2500 Eurós fődíjért hulladékgyűjtő, utcai bútor és közvilágítás kategóriákban. Bakos Maxim a Hello Wood Kft. ügyvezetője így nyilatkozott: "Régóta terveztük a nyitást az orosz piac felé, ahol rengeteg lehetőséget kap a kortárs design. Bár továbbra is a Hello Wood alkotótábor a zászlóshajónk, a Hello Wood Factory egész évben platformot biztosít a fiatal tehetségek részére, hogy a szakma legjobbjaival dolgozzanak."
Matrioska hulladékgyűjtőA Hello Wood kreatív vezetőjének, Huszár András építésznek a szakmai vezetése alatt benyújtott pályázatok közül a harmadik helyezett az orosz designban ikonikus Matrioska baba formáját idéző hulladékgyűjtő lett, amelyen Kovácsik Bence, Gaczek Fanni, Németh Paula, Zsilinszky Bea, Bányai Csaba és Kőműves Márton dolgoztak együtt. A babák a környezettudatos magatartás és egy tisztább Basmanny őreiként sorakoznának a kerületben. A különböző típusú hulladékhoz eltérő színű és méretű szelektív edények tartoznak. A legkisebb, vegyes szeméttároló középületek, kórházak és iskolák kiegészítőjeként szolgálhat.

A másik két döntőbe került pályamű, a Gruda, és a Beamformation egy csapat, két különböző megközelítése a témában. A terveket Bálint Gábor, Söjtöry Szabolcs és Szabó Ede készítették Bakos Maxim vezetésével. Az Áruda egy utcabútor, amely mellett nem lehet elsétálni. Az egyszerű geometriai elemek játékosan és kreatívan kombinálhatóak véletlenszerű bútorokat létrehozva. A bútor alapformája a negyed alakját idéző ikonikus grafikai elem, ami a koncepció szerint visszaköszönne különböző felületeken, mint a Bassmany negyed szimbóluma.

A Beamformation pedig egy utcai világítótest-család, ami nem szimpla közvilágításként szolgál, hanem segít a tájékozódásban is: egy új megközelítése a városi navigációnak. A tervezők a digitális eszközökből ismert térképes jelrendszert alkalmazták egy nagyon egyszerű technológia felhasználásával. Egy hagyományos utcai lámpa egy változtatható fókuszú lencse segítségével rávetíti a járdára az adott ponthoz tartozó információkat. A lámpafény színe szintén változtatható egy filter segítségével, ami által változatos friss hangulatot teremt a kerület terein.

A csapatok a Hello Wood Factory kreatív programjának keretében indultak. A program fiatal építészek és formatervezők számára ad lehetőséget, hogy egy éven keresztül elismert szakmai vezetők segítségével valósíthassák meg ötleteiket. A Factory egy olyan háttérközeget biztosít, amely multidiszciplináris projektekben való részvételhez, nemzetközi pályázatokhoz, portfolióépítéshez, egymástól és különböző területek képviselőitől való tanuláshoz segíti a résztvevőket. A cél egy olyan ütőképes csapat összeállítása, amelyben a design különböző területeit képviselik a tagok, de a későbbiekben más szakmákat – közgazdászokat, mérnököket, szociológusokat – is terveznek bevonni, az egyes feladatok, problémák minél szélesebb körű körbejárása és a legjobb megoldások megtalálása érdekében. Az idei csapat már megalakult, de folyamatosan lehet jelentkezni portfolió beküldésével a factory@hellowood.eu e-mail címen. Idén még főként grafikusok jelentkezését várják a szakmai vezetők.

Eddig a Hello Wood multikulturális-multidiszciplináris művészeti programról, a nyaranta megrendezett egyhetes alkotótábor kapcsán hallottunk, ahol ismert és elismert szakemberek, művészek osztják meg tudásukat, és alkotnak együtt tehetséges fiatalokkal. Természetesen idén sem marad el a nyári program, amelynek részleteit a szervezők 2013. május 30-án ismertetik majd sajtótájékoztató keretében.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben
art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban
art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához

Más művészeti ágakról

irodalom

Amikor egy csapat művész öt napra elfoglalja Kámot Amikor egy csapat művész öt napra elfoglalja Kámot
Ilyen volt a III. Nyolc Ág Művésztábor
A Shakespeare Fesztivál Gyula margójára


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés