bezár
 

art&design

2013. 04. 24.
Kiállítás nyílik a Böhm-gyűjteményből Győrött
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Erdélyben alkotó, illetve onnan elszármazott művészek munkáiból nyílik kiállítás csütörtökön Győrött, az Apátúr-házban Erdélyi képek címmel.
A Böhm-gyűjteményből készült válogatás felvonultatja a nagybányai művésztelep alkotóinak festményeit, emellett kitekintést ad a XX. század utolsó évtizedeinek képzőművészeti irányzataira is.
   
A gyűjtemény több száz darabból álló képzőművészeti kollekció. A győri kiállításon közel harminc művész, köztük Mattis Teutsch János, Nagy István, Klein József és Jovián György munkái láthatók – mondta el Almási Tibor művészettörténész, a kiállítás rendezője az MTI-nek szerdán. 
   
A gyűjtemény alapjait az erdélyi Bihar megyében, Szalacson körzeti orvosként tevékenykedő Böhm József és felesége, Böhm Erzsébet rakta le a múlt század közepén. Évről évre gyarapodó kollekciójukat a két világháború között a nagybányai művésztelepen született alkotásokból építették fel. Az erdélyi művészet iránti vonzalmuk megmaradt az után is, hogy a család 1981-ben elhagyta Romániát és Németországba települt át.
   
A gyűjtésbe később bekapcsolódott a család idősebb gyermeke, a ma Németországban orvosként tevékenykedő ifj. Böhm József. Ő a kollekció eredeti szellemiségét megtartva értékes darabokkal tovább gyarapította a gyűjtemény nagybányai vonulatát, ugyanakkor törekedett a határok kiszélesítésére Erdély más, főleg szászok és magyarok lakta vidékein, Brassóban, Nagyszebenben, Kolozsváron, Marosvásárhelyen, Nagyváradon alkotó művészek munkáival.

A gyűjtő érdeklődése az erdélyi kollekció kialakítása után a kelet-európai avantgárd művészet, illetve a kortárs alkotások felé fordult – idézte fel a szakember.
   
A Böhm-gyűjtemény műveiből a kilencvenes évek végétől több kiállítást rendeztek. Reprezentatív darabjait – amelyek közül több a győri tárlaton is szerepel – legutóbb tavaly mutatták be a németországi Altenburg Lindenau Múzeumában. A győri kiállítás július 14-ig látogatható, azt követően Mosonmagyaróváron mutatják be.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)
art&design

Tájakról, hiányosan Tájakról, hiányosan
A Tájak/Távlatok - Kortárs magyar tájkép (BPF) című kiállításról a Kiscelli Múzeumban

Más művészeti ágakról

Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
Interjúsorozat a cirkuszról, változásokról, zártságról és nyitottságról, klasszikus és új találkozásairól
Jon Watts: Pókember: Idegeben


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés