bezár
 

art&design

2013. 04. 24.
Magyarul is megjelent Duranci Béla Önéletrajz Kondor Bélával című kötete
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Magyarul is megjelent Duranci Béla Szabadkán élő művészettörténész Önéletrajz Kondor Bélával - Naplójegyzetek 1962-2008 című kötete. A naplót csütörtökön mutatják be a budapesti MissionArt Galériában.
Duranci Béla fiatal korától vezetett naplójának első bejegyzése 1940-ből való, a kötet történeteinek legnagyobb része 1962-től szorosan vagy érintőlegesen kapcsolódik egyik legjobb barátjához, a fiatalon elhunyt Kondor Bélához, valamint Németh Lajos művészettörténészhez - mondta el Jurecskó László művészettörténész az MTI-nek.
   
A szerző naplóbejegyzéseit tartalmazó kötet 2011-ben jelent meg szerbül, a most napvilágot látott magyar nyelvű kiadás főként az 1962 utáni időszakkal foglalkozik. A naplóbejegyzésekből Kondor Béla élete és hétköznapjai mellett az 1960-as, majd az azt követő évtizedek modern magyar művészeti élete is megismerhető.
   
Mint Jurecskó László kifejtette, a kötetből kiderül az is, hogy Duranci Béla, Kondor Béla és Németh Lajos kapcsolata nemcsak barátság volt, hanem szellemi közösség is. A szerző például ír arról, hogy Kondor Béla indította el őt a kortárs művészet irányába. Amikor pedig a három barát az "élet nagy vagy kisebb kérdésein" vitatkozott egymással, végül mindig Németh Lajosnak adtak igazat, "hiszen ő az idősebb és szakmailag a legfelkészültebb közülük".
   
Kondor Béla az egyik legfontosabb alkotó volt ebben az időszakban, ennek ellenére kevés tanulmány foglalkozik vele, munkásságáról mindezidáig nem készült egy alapos, átfogó nagymonográfia. A művészettörténész szerint részben talán azért, mert Kondor Béla művei olyan sokrétűek, hogy hozzájuk gyakran csak klasszikus ikonográfiai, ikonológiai módszerrel lehet közelíteni. "A köztudottan rendkívül művelt Kondor művészetének, néha csak a részletekben rejlő szerteágazó irodalmi, filozófiai utalásait nem könnyű értelmezni, megmagyarázni" - hangsúlyozta.
   
Jurecskó László azt is elmondta, hogy Duranci Béla, a kötet szerzője Kondor Bélával egy évben, 1931-ben született szlovák és bunyevác szülők gyermekeként, még kiskorában megtanult magyarul. Művészettörténet szakot végzett a belgrádi bölcsészkaron, 1962-ben eredetileg azért jött Budapestre, hogy diplomamunkájához a magyar középkori épületeket tanulmányozza és kutassa. 
   
A kötet bemutatóján Duranci Bélával Keserü Katalin művészettörténész és Jurecskó László beszélget. A galéria weboldalán - most első alkalommal - élőben követhetik figyelemmel az érdeklődők az eseményt.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben
art&design

Gondolkodásunk módszereiről Gondolkodásunk módszereiről
Beszélgetés Falcsik Marival, Walter Isaacson: Leonardo Da Vinci – a zseni közelről című könyvének fordítójával
art&design

Tájakról, hiányosan Tájakról, hiányosan
A Tájak/Távlatok - Kortárs magyar tájkép (BPF) című kiállításról a Kiscelli Múzeumban
art&design

Publikus '90-es évek Publikus '90-es évek
A Publikus magánügyek. A 90-es évek művészete magyarországi magángyűjteményekben című kiállításról a szentendrei MűvészetMalomban

Más művészeti ágakról

Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
irodalom

Amikor egy csapat művész öt napra elfoglalja Kámot Amikor egy csapat művész öt napra elfoglalja Kámot
Ilyen volt a III. Nyolc Ág Művésztábor
Sziget Fesztivál, 2019. augusztus 8.
Ari Aster: Fehér éjszakák


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés