bezár
 

art&design

2013. 05. 03.
Az első magyar háromdimenziós bélyegek
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A magyar bélyegkibocsátásban első alkalommal, a Magyar múzeumok kincsei sorozatban jelentek meg háromdimenziós, úgynevezett anaglif technikával készült bélyegek pénteken.
 Az egyik íven a zsámbéki Lámpamúzeum néhány különleges darabja szerepel, a másikon a fertőrákosi Kalcitkristály Múzeum gyűjteményének féltett darabjai láthatók.
   
Mindkét bélyegújdonságot szóló bélyegként, illetve négy bélyegképet tartalmazó kisív formában is kiadta a Magyar Posta - tudatta a vállalat közleménye az MTI-vel.
   
A bélyegeket Felvinczi Sándor fotói felhasználásával Baticz Barnabás grafikusművész tervezte. A darabok csomagban is megvásárolhatók, ez tartalmazza a kétféle alkalmi kisív példányait, valamint egy 3D szemüveget.

Az anaglif kép mindkét szem számára tartalmaz információkat, de a szemüveg színszűrői kiszűrik az adott oldal számára szükséges információkat, így érhető el a háromdimenziós képi élmény.
   
A zsámbéki Lámpamúzeum 1979-ben nyílt meg. Az ezernél is több világítótárgy között vannak mécsesek, gyertyatartók, ipari, háztartási, olaj- és petróleumlámpák, régi kínai vázából készült lámpa, Zsolnay-majolika, valamint meisseni porcelántalpú petróleumlámpa.

1995-ben a múzeum bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe, 1980-ban az amerikai Nemzetközi Lámpaklub vette fel a tagok sorába, 1983-ban pedig az Ausztrál Múzeumok Tagsága is befogadta.
   
A fertőrákosi Kalcitkristály Múzeum védett magángyűjteménye mintegy kétezer szín- és formagazdag kalcitkristály és négyszáz különféle ősmaradvány segítségével mutatja be Magyarország hegységeit, üledékes, vulkáni, valamint átalakult formáit. A világviszonylatban is egyedülálló gyűjtemény a Nemzeti Kulturális Örökség része.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Én lenni, nem Én lenni, nem
Késői gondolatok az „új szenzibilitásról”*
art&design

Védtelen belsőnk humoreszkjei Védtelen belsőnk humoreszkjei
Fensterblick - Michael Fanta és Király Gábor kiállítása az Osztrák Kulturális Fórumban
art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron
A Phaeton tündöklése és bukása

Más művészeti ágakról

színház

Az önfelvállalás és az én-beszéd hatalma Az önfelvállalás és az én-beszéd hatalma
Csórics Balázs Lélektükrök című önismereti irodalmi estjének napok múlva is dolgozó visszhangjai
Bíró Zsófia: A macska mondja meg! BOOOK Kiadó, 2019


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés