bezár
 

art&design

2013. 05. 05.
Molnár Gyula Ferenczy Noémi-díjas grafikus plakátjai Krakkóban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Molnár Gyula Ferenczy Noémi-díjas grafikus a magyar plakáttervezők közül az elsők egyikeként állítja ki mintegy 50 plakátját Krakkóban, a Galeria Schodyban keddtől május 27-ig.
Molnár Gyula művészprofesszort a krakkói Jan Matejko képzőművészeti akadémia egyik rektorhelyettese, Piotr Bozyk hívta meg, hogy állítsa ki munkáit az akadémiához tartozó galériában. A művész, ahogy az MTI-nek megjegyezte, nagy megtiszteltetésnek veszi a meghívást, mert a lengyel plakátnak nagy rangja van a világban, és az ő munkássága nem hasonlítható a lengyel plakátstílushoz.

Dan Reisinger, a magyar születésű híres izraeli grafikus azt írta Molnár Gyula műveiről, hogy rajzos, fotós, tipografikus, festészeti, vagyis sokféle vizuális megnyilvánulás érhető tetten munkáiban.

Molnár Gyula arról beszélt az MTI-nek, hogy a mintegy 50 darab 70x100 centiméteres plakát nagy része a Hommage á Poster című tavalyi, Fészek galériabeli kiállításán szerepelt.

A krakkói bemutatóra tíz új posztert is készített. Köztük van Giuseppe Verdi olasz zeneszerző (1813-1901) születésének 200. évfordulója alkalmából rajzolt plakátja, amelyen a Traviata hősnője, Violetta széttett lábbal ül egy széken, sír és cigarettázik. A plakátra a művész ráírta, hogy Don't cry, don't smoke. Egy másik munkája tisztelgés Oliviero Toscani olasz fotográfus, a United Colors of Benetton világcég arculatának megtervezője előtt, aki minden egyes munkájával a rasszizmus, a gyűlölet, a megkülönböztetés ellen lép fel.

Emléket állít a nőnapnak is egyik poszterén, mert szerinte minden nap nőnap. Volt, amikor az embert piktogramizáltak, ezeket a háromszögeket, köröket élővé akarta tenni és átalakította hús-vér emberré, nővé. A bibliai történetet Zsuzsannával és a vénekkel is megrajzolta, és ahogy megjegyezte, ezzel a plakáttal búcsúzott a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemtől, ahol 24 évig tanított, az utolsó 15 évben tanszékvezető professzor volt és nem akart úgy járni, mint a vének a Bibliában, akik szexuális zaklatás miatt halálbüntetést kaptak.

"A plakát ma is a legkorszerűbb vizuális nyelv, játék, öröm, emellett társadalmi felelősség és művészi reakció a körülöttünk levő világra" - foglalta össze hitvallását Molnár Gyula, aki tagja a Magyar Plakát Társaságnak.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Párhuzamos paradigmák Párhuzamos paradigmák
Balra át, jobbra át - Művészeti és politikai radikalizmus a Kádár-korban // Az Orfeo és az Inconnu csoport, Centrális Galéria - Blinken OSA Archívum
art&design

Védtelen belsőnk humoreszkjei Védtelen belsőnk humoreszkjei
Fensterblick - Michael Fanta és Király Gábor kiállítása az Osztrák Kulturális Fórumban
art&design

Harsány mélymerülés Harsány mélymerülés
Tót Endre: Layout festmények 1988-1991
art&design

Arcátlan Arcátlan
Klímariadó! - 19. ARC Közérzeti Kiállítás

Más művészeti ágakról

irodalom

A hétköznapok reménytelenségének bája A hétköznapok reménytelenségének bája
Lydia Davis: Az annyi mint, Libri, 2019.
gyerek

Rajzolj nekem!
Idén az iskolai könyvtárakért rajzolnak az illusztrátorok a Pagonyban
színház

Játszma mindhalálig Játszma mindhalálig
Láthatáron Csoport: Hagyaték
Nagy Zoltán: Szép csendben


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés