bezár
 

art&design

2013. 05. 13.
Pünkösdi királyt választanak a Sóstói Múzeumfaluban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Pünkösdi királyt választanak a nyíregyháza-sóstógyógyfürdői Sóstói Múzeumfaluban május 20-án, az ünnep második napján, és természetesen lesz királynéjárás is, csakúgy, mint az egykor jellemző volt a falvakban.
Kisgyörgy Tamás, a skanzen közművelődési munkatársa hétfőn elmondta az MTI-nek: pünkösdhétfőn egész napos program várja a létesítménybe látogatókat és a valamikori királynéjárást, az úgynevezett "mavagyonolást" a Nyírség és a Kismargaréta Táncegyüttes tagjai mutatják be, majd azt követően kezdődik a királyválasztás, az ügyességi verseny, amely dönt arról, ki kerül a képzeletbeli trónra.
   
Régen a falvakban pünkösd második napján termékenységi varázslást végeztek a lányok. Portáról portára járva, a "Ma vagyon, ma vagyon piros pünkösd napja" rigmust ismételgetve - innen a "mavagyonolás" elnevezés - kívántak bő kendertermést a háziaknak. Királynőjüket magasra emelve, mondták-kiáltották: "Ekkora legyen kendtek kendere!"
   
A kender egykor igen fontos haszonnövény volt, rostjáért termesztették, amelyből fonal készült, abból pedig szöveteket, vásznakat, köteleket gyártottak. A kenderkóróról vízben áztatással választották le a rostokat, amit napon szárítottak, aztán törték, tilolták, a csepűből pedig fonalat fontak. A legjobb műszaki szövetek, vitorlavásznak, hevederek, ponyvák, zsákok és kötelek még ma is kender alapanyagból készülnek.
   
A megválasztott pünkösdi király pedig különös előjogokkal rendelkezett a falvakban - emelte ki Kisgyörgy Tamás - egyebek mellett egy éven át a település minden mulatságába hivatalos volt, a helyiek állták a számláját a kocsmában. A "koronával" legénybírói szerep is járt, a fiatal fiúk vitás kérdéseiben ő döntött végérvényesen.
   
A pünkösdhétfőn 10 órakor kezdődő királynéjárás és a királyválasztó ügyességi verseny után, 13 órától különös divatbemutatót is rendeznek a Sóstói Múzeumfaluban: a néprajzi tájegységek viseleteiben gyönyörködhetnek a látogatók.

A legkisebbeknek 14 órától a Burattinó Bábszínház kedveskedik előadással, 15 órától pedig a El-vándorló Lovasklub tart látványos bemutatót a skanzen temploma mögötti területen. 
   
A kísérő programban lesz továbbá íjászat, szekerezés, lovaglás, sőt játszóudvar vár szülőket és gyermekeket egyaránt. A kézműves foglalkozásokon nemezelést, csuhézást, similabda- és pásztorrózsa-készítést sajátíthatnak el az érdeklődők, de megtekinthetik a mézeskalácsos, a cipész, a kádár, a kerékgyártó, a kovács és a fazekas mesterember szakmai bemutatóját is.
   
Befűtik a valamikori kemencét is pünkösdhétfőn a Sóstói Múzeumfaluban, és jóféle falusi lekváros buktát és kakaós csigát sütnek a vendégeknek.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
art&design

A gyűjtő mint művész? A gyűjtő mint művész?
A Mai Manó Ház Erik Kessels több élete című kiállításáról
Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről
art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához

Más művészeti ágakról

Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
Quentin Tarantino: Volt egyszer egy... Hollywood
Bánkitó, fesztiválemlék
irodalom

Thaiföld és Peru közt félúton – otthon Thaiföld és Peru közt félúton – otthon
Görömbölyi Dávid Haverok, buli, Buddha című kötetének bemutatója


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés