bezár
 

art&design

2013. 05. 14.
Felkerült a Mika Tivadar-ház tűzfalára Rejtő Jenő pincére
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Elkészült a Rejtő Jenő pincérét ábrázoló falfestmény a Budapest belvárosában található Mika Tivadar-ház tűzfalán. A festmény témájáról tavaly ősszel közönségszavazás döntött.
A 300 négyzetméteres tűzfal festési munkálatai öt napig tartottak, a terveket Tóth Balázs készítette, a kivitelezést Stark D. Zoltán és Medgyesy Nikolett végezték - tájékoztatta az MTI-t a Színes Város Csoport.
   
A köztérszínesítő akcióiról ismert szervezet és a városi legendákra szakosodott urbanlegends.hu honlap 2012 végén országos szavazáson kérte ki a városlakók véleményét, hogy milyen városi legenda kerüljön fel a VII. kerületi tűzfalra. Akkor a Nikola Teslát és Füttyös Gyurit megjelenítő grafikákra 6-6 ezer szavazat érkezett, Rejtő pincérére viszont 11 ezren voksoltak. A legenda szerint az író a Japán kávéházban soraival fizetett a pincéreknek, amikor elfogyott minden pénze.
   
A Színes Város Csoport további erzsébetvárosi tűzfalakat is kiszínesít ebben az évben: a Rumbach Sebestyén utcában több mint 1300 négyzetméter falfelületet festenek ki, további helyszínek várhatók a Kazinczy és az Akácfa utcában is.
   
A 2009-ben alakult csoport eddig kilenc budapesti kerületben és több vidéki nagyvárosban dolgozott, várakozásaik szerint idén túllépik a 16 ezer négyzetméternyi kiszínesített falfelületet.
   
"Budapestet szeretnénk felhelyezni a világ urban art térképére és szeretnénk lehetőséget biztosítani a tehetséges fiataloknak a minőségi munkák elkészítéséhez, hogy a falak firkálása helyett művészi alkotásokat hozhassanak létre" - hangsúlyozta Flór Péter, a szervezet főtitkára.
   
Mika Tivadar vas- és rézárugyáros 1909-ben szecessziós stílusban építtette a budapesti épületet. Ez volt a gyár és a részvénytársaság központja is egyben. A házat - az eredeti műemlékjelleg megtartása mellett - 2012-ben újították fel.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban
art&design

Publikus '90-es évek Publikus '90-es évek
A Publikus magánügyek. A 90-es évek művészete magyarországi magángyűjteményekben című kiállításról a szentendrei MűvészetMalomban

Más művészeti ágakról

Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Magyar siker a legjelentősebb kreatív portfólióban Magyar siker a legjelentősebb kreatív portfólióban
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
irodalom

Amikor egy csapat művész öt napra elfoglalja Kámot Amikor egy csapat művész öt napra elfoglalja Kámot
Ilyen volt a III. Nyolc Ág Művésztábor
Ari Aster: Fehér éjszakák


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés