bezár
 

art&design

2013. 05. 15.
Múzeumi támogatókat díjaznak
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Pro Museo - A múzeumért díjak átadásával, kiállításmegnyitóval és ingyenes tárlatvezetéssel emlékezik meg győri és a mosonmagyaróvári közgyűjtemény a múzeumi világnapról a hétvégén.
A győri múzeumot alapító Rómer Flóris mellszobrának koszorúzásával kezdődik a győri eseménysorozat pénteken - mondta el Csécs Teréz, az alapító nevét viselő közgyűjtemény osztályvezetője kedden az MTI-nek.

A múzeum tavalyi munkáját összegző beszámolót követően adják át a Pro Museo - A múzeumért díjat a múzeumi informatikával és régészeti feltárások légi fotózásával foglalkozó Pazirik Kft.-nek és Szilbek Béla gyűjtőnek, aki önkéntesként számos történeti témájú előadást tartott az elmúlt évben a második világháború alatti légi harcokról és a korabeli harci eszközökről. 
   
A Rómer Flóris Alapítvány által alapított díjat a múzeum munkatársainak szavazatai alapján évente egy közösség és egy magánszemély kaphatja meg. A díj egy céhkancsó másolata. Ezzel fejezik ki a díjat odaítélők, hogy a díjazott bekerült a múzeumot pártolók "céhébe" - ismertette a részleteket az osztályvezető.
   
Péntek délután ingyenes tárlatvezetések lesznek a Böhm-gyűjtemény anyagából az Apátúr házban, a Váczi Péter Gyűjteményben, a Magyar Ispitában. Az Ézsiás 70 című kiállításon pedig maga a művész, Ézsiás István tart tárlatvezetést a bemutató két helyszínén, az Esterházy-palotában és az Apátúr házban. Ugyanott múzeumi foglalkozást is tartanak a gyerekeknek.
   
A múzeumi világnap alkalmából Mosonmagyaróváron is lesz díjátadás szombaton. A múzeumi díjat Moldoványi Géza, a Mosonmagyaróvári Széchenyi Polgári Kör elnöke kapja a városi közgyűjteményt támogató tevékenységéért - közölte Székely Zoltán múzeumigazgató az MTI érdeklődésére.

Ezután 19-20. századi kínai tekercsképekből, tusfestményekből kiállítást nyitnak. A tárlat válogatás a győri Patkó Imre Gyűjteményből, amelynek anyagát porcelánok, csontfaragványok és lakkmunkák egészítik ki. Utóbbiakat Bácsi Magda gyűjtő kölcsönözte a bemutató idejére, így a hagyományos kínai piktúra mellett a kínai tárgy- és iparművészetből is ízelítőt kapnak a látogatók. A kiállítás július 21-ig tekinthető meg.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron
art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben
Interjú Máté Bencével természetfotózásról, lesekről és technikákról, környezetvédelemről

Más művészeti ágakról

Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
Mészöly Ágnes válaszai a prae.hu körkérdésére
Ozone Mama, Asphalt Horsmen, Peter Kovary & The Royal Rebels, BNT, 2019. 08. 22.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés