bezár
 

art&design

2013. 05. 15.
Magyar-horvát családi pünkösd Zalaegerszegen
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Magyar-horvát családi pünkösdöt és a népi hagyományőrzők fesztiválját rendezik meg május 20-án, pünkösdhétfőn Zalaegerszegen, a Gébárti-tó partján, a Kézművesek Házában.
Pünkösdkor a horvát családok is ünnepelnek, de a hétfő Horvátországban már munkanapnak számít, ezért a hét első napján a hagyományőrző csoportok tagjai Zalaegerszegre jönnek "pünkösdölni" - ismertette Skrabut Éva, a Zala Megyei Népművészeti Egyesület elnöke az MTI-vel.
   
A programokról elmondta, kaproncai (Koprivnica) mesterek tartanak kézműves bemutatókat, a gyermekeknek játszóházakat. Fémtárgyakat készítenek, nemezelnek, de csuhéval, gyékénnyel is foglalkoznak és különböző formájú falevelekből is fonnak dísz- és használati tárgyakat.
A néprajzi tájegységekre jellemző pünkösdikirály- és királynőválasztás programját azonban némileg módosították a népi hagyományőrzők fesztiválján.

A programokat a családi nap keretében szervezik a Gébárti-tó partján, ezért király helyett "pünkösdikirály-családot" választanak, hogy a szülőket és a gyermekeket is be tudják vonni a közös játékba. 
   
A versengés Szilágyi Zoltán és Csiszár Zoltán népművészek irányításával zajlik. Egy fahordót például színültig megtöltenek vízzel, a versenyzőknek pedig az lesz a dolguk, hogy a fémérmeket a hordó alján elhelyezett edénybe bedobálják, amely a vízoszlopon keresztül nem könnyű feladat.
Érdekes, egyszerű, már-már feledésbe merült játékokat választanak, sor kerül dióverő játékra, zsákban futásra.
 
A fesztiváli hangulatot citerazenekarok, dalkörök teszik még vidámabbá, a szepetneki hagyományőrző egyesület pedig horvát nyelven fog énekelni - mondta Skrabut Éva. 
   
Pünkösdhétfőn, amely a XIX. Egerszeg Fesztivál zárónapja, óránként ingyenes autóbuszjáratok közlekednek a Gébárti-tó és a belváros között, hogy a látogatók mindkét rendezvényen részt tudjanak venni.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben
Horváth Gideon – I put my hand into a beehive
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben
art&design

Rajtunk kívüli rend Rajtunk kívüli rend
Gálhidy Péter Sarokvas című kiállításáról (Megnyitó)

Más művészeti ágakról

irodalom

Üzenet, de kinek? Üzenet, de kinek?
Szabó Magda: Üzenet odaátra
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
Ozone Mama, Asphalt Horsmen, Peter Kovary & The Royal Rebels, BNT, 2019. 08. 22.
A Fausttól a Szívlapátig. Kortárs könyvek a középiskolában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés