bezár
 

art&design

2013. 05. 21.
Ökumenikus kápolna épül Ópusztaszeren
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ökumenikus kápolna épül európai uniós támogatással az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark skanzenjében. A beruházás Csongrád és a szomszédos romániai Temes megyében kialakítandó zarándokútvonal részeként valósul meg – jelentette be Kertész Péter, a park igazgatója kedden, Ópusztaszeren.
A szakember a terveket bemutató tájékoztatón elmondta, már az 1970-es, 80-as években tervezték ökumenikus imahely kialakítását a skanzenben. Végül 2010-ben a Csongrád Megyei Önkormányzat kezdeményezte a megvalósítást.
   
A skanzenben 2014 nyarára a térség történetétől elválaszthatatlan őrgrófi család, a Pallaviciniek 1850-ben emelt ányási kápolnája és síremléke születik újjá. Az egykoron a Csongrád megyei Ányáson felépített kripta-kápolnát a második világháború után feldúlták, az ötvenes években pedig düledező falait is lebontották.
   
A Bécsben készült eredeti tervek alapján épülő kápolna eredeti feladatát is betölti majd, keresztelőket és esküvőket, hétvégenként pedig ökumenikus szertartásokat tartanak majd benne – közölte az igazgató.
   
Sánta János projektmenedzser elmondta, a kápolna a Temes és Csongrád megyében megvalósuló zarándokút részeként születhet újjá. Az 1,4 millió eurós (410 millió forint) projekt része Csongrád megyében a szegedi Gál Ferenc Hittudományi Főiskola Dóm téri portáljának korszerűsítése, a nagylaki templom építésének befejezése, a domaszéki Zöldfás Lelkigyakorlatos Ház felújítása, valamint Mórahalmon egy ökumenikus szabadtéri kápolna kialakítása.
   
Gazda István, a temesvári Új Ezredév református gyülekezet lelkipásztora elmondta, a nyugat-romániai nagyvárosban már évek óta folyik Makovecz Imre tervei alapján a Bánság szórványmagyarságát szolgáló központ építése.

Az Ópusztaszeren ismertetett program részeként a temesvári központ ökumenikus szárnya készülhet el. Az épület, amelyben istentiszteleteket tartanak majd a templom felépítéséig, konferenciák, kiállítások rendezésére is lehetőséget teremt, az emeleten pedig zarándokszállást alakítanak ki.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)
Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről
art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához

Más művészeti ágakról

Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
Mozart in the Jungle


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés