bezár
 

art&design

2013. 05. 21.
A Budai Várnegyed is nemzeti emlékhely lett
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A honvédelem napján nemzeti emlékhellyé avatták a Budai Várnegyedet, az ezt jelképező oszlopot a Szentháromság téren kedden Hende Csaba honvédelmi miniszter és Nagy Gábor Tamás, Budavár polgármestere leplezte le.
Hende Csaba avatóbeszédében arról beszélt, az oszlopra tekintve mindenki emlékezzen a Buda várát visszafoglaló hősökre és arra a kegyetlen harcra, "amely végül visszaadta az ősi fővárost a nemzet birtokába, a szabadságra, a szabadságban való összetartozásunkra". 
   
Kiemelte, az 1848-as honvédsereg sikeresen szolgálta a szabadság ügyét. "Néhány egészen egyedülálló hadjáratban két vállra fektette a Habsburg Monarchia kitűnő hadseregét, s mindezek megkoronázásaként újra kitűzte a nemzet zászlaját, a királyi város, Buda tornyaira" - fogalmazott.
   
A nemzet életének legfontosabb feltétele a szabadság, amelyet csak közösen biztosíthatunk egymásnak - hangsúlyozta a miniszter, hozzátéve: "nem fogadhatjuk el, hogy rólunk, nélkülünk, mások döntsenek".
   
A Magyar Honvédség azokkal az eszközökkel és lehetőségekkel, amelyet számára a nemzet biztosít, a nap minden órájában - Magyarországon és a világ bármely pontján, ahová a nemzeti érdek védelme szólítja - kész a nemzet és a szabadság védelmére - mondta Hende Csaba.
   
Az ünnepségen részt vett Boross Péter volt miniszterelnök a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnöke, valamint számos magas rangú katonai tiszt és a Köztársasági Elnöki Hivatal képviselője.
   
Az emlékhelyekről szóló jogszabályok alapján a Miniszterelnökség keretein belül működő Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság jelöli ki a nemzeti emlékhelyeket. Ezek olyan Magyarország történelmében meghatározó jelentőséggel bíró helyszínek, amelyek a magyar, illetve a magyar nép és az ország területén élő nemzetiségek összetartozását erősítik. Identitásképző jellegüknél fogva a nemzet önképében kiemelkedő fontossággal bírnak, továbbá országos jelentőségű állami megemlékezés színhelyei.
   
Immár 11 nemzeti emlékhelye van az országnak: Budapesten a Várnegyed mellett a Hősök tere, a Magyar Nemzeti Múzeum és a Rákoskeresztúri Újköztemető 298-as, 300-as és 301-es parcellája és a kiemelt nemzeti emlékhelynek nyilvánított Kossuth Lajos tér, Debrecenben a Református Nagytemplom és Kollégium, Mohács Történelmi Emlékhelye, Ópusztaszeren a Történelmi Emlékpark, a Pákozdi Katonai Emlékhely, Székesfehérváron a Romkert, Somogyvár-Kupavár.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
art&design

A gyűjtő mint művész? A gyűjtő mint művész?
A Mai Manó Ház Erik Kessels több élete című kiállításáról
Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben

Más művészeti ágakról

Frédéric Tellier: A tűzön át
Tamás Zsuzsa válaszai a prae.hu körkérdésére
színház

Az ördög báránybőrt visel Az ördög báránybőrt visel
Az Ördög a Városmajori Szabadtéri Színpadon
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés