bezár
 

art&design

2013. 05. 21.
Bernát Dániel a WNDRLND első gasztrokurátora
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Május közepén érkezik Bernát Dániel sztárséf a nemrég nyílt margitszigeti pop-up bárba, a WNDRLND-be. Ő felel azért, hogy a hétről-hétre újabb képzőművészek által újragondolt hely konyhája is illeszkedjék az aktuális művész által megálmodott világba.
A 2011 felfedezettjének választott, többéves londoni és karib tengeri tapasztalat után itthon a Pesti Lámpásban és a nU Bisztróban dolgozó Bernát Dániel élhető, megfizethető, mégis szellemes bisztrókonyhát álmodott a 2013-as év egyik legizgalmasabb, leginkább kreatív romkocsmaként jellemezhető szórakozóhelyére. A hétről hétre új alakot öltő pop-up bár fogalmát Budapesten új szintre emelő WNDRLND-et 20 héten át mindig újabb grafikus, designer vagy képzőművész veszi kezelésbe. A vizualitáson túllépve a hely programjai is a kreativitásnak „esnek áldozatul”: a helyet öt hónapig birtokló művészek szólnak bele a zenei és egyéb programokon át akár a heti menü összeállításába is.
Bernát Dániel gasztrokurátorEz utóbbi kialakításában vállal aktív szerepet Bernát Dániel gasztrokurátor, akinek az a feladata, hogy a menü tükrözze a művészek által megvalósított vizuális koncepciót is. Rögtön az első heti étlap bemutatja, hogy mit jelent Bernátnál, amikor a gyerekkor ízei kapnak egy csavart, a tradíció pedig kreativitással párosul. Kast graffitijei ihletésére Dani ugyanis pikáns réteseket, fehérborban és francia vajban főtt kagylót, valamint jamaikai fűszerezésű gemenci vaddisznót álmodott a tányérokra. „Csak Dani lehet annyira őrült, hogy egy romkocsmába kagylót képzeljen el az étlapra, de mégis működik” – állítja Szalontay Tamás, a helyet üzemeltető Tíz Évszak Kft. ügyvezetője. „Lehetőséget kínálunk a vendégeknek olyan kulináris élményre, ami eddig nem volt jellemző. Megfordítottuk a metódust, a vendéget keressük az igényre, elérhető áron” – teszi hozzá.

A többek között a Minyont, a Púder Bárszínház és Galériát, a Hadik Kávéházat és a Szatyor Bár és Galériát működtető cégcsoport és a Séf Asztal alapítójaként is ismert séf azonban nem áll meg ezen a ponton. Kurátorként májustól Dani adja az újabb hangulati- és ízléshullámot a teljes cégcsoport gasztronómiai kínálatának megújításához. „Csak akkor őrzöd meg tradíciókat, ha mindennap megújítod” – idézi Bernát a japán mondást, utalva arra, hogy egyszerre törekszik a mindennapokban elérhető, polgári konyha értékeinek megőrzésére, s egyúttal az ismert fogások kreatív újragondolására. „Elsősorban a konyhatechnikai újdonságok bevezetése, illetve a szezonális alapanyagokra még inkább rezonáló menüstruktúra kialakítása a feladatom, mindezt úgy, hogy az tükrözze a hely hangulatát is” – fogalmaz Bernát. „Azért esett Danira a választásunk, mert az általunk működtetett helyek mindegyike intenzíven kötődik a művészethez, ő pedig kimondottan művészvénával közelít a konyhához, nagyon érzékeny a vizualitás és az ízek, hangulatok összhangjára” – indokolja Szalontay az együttműködést. Május közepétől-végétől elsőként tehát a WNDRLND, a Szatyor és a Hadik Kávéház vendégei kóstolhatnak bele Bernát Dániel világába.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

A Phaeton tündöklése és bukása
Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről
art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban
art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához

Más művészeti ágakról

irodalom

Civilizáció és zsigeri reakciók Civilizáció és zsigeri reakciók
Interjú Terézia Morával véletlenekről, önismeretről és arról, hogyan lesz mindebből irodalmi siker
Molnár T. Eszter válaszai a prae.hu körkérdésére
Mészöly Ágnes válaszai a prae.hu körkérdésére


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés