bezár
 

art&design

2013. 05. 23.
Festők városa
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Megkezdődött Kaposváron a Festők városa hangulatfesztivál; az immár 13. alkalommal megrendezett négynapos rendezvényen több mint száz program várja az érdeklődőket.
"Egy olyan fesztivált nyithatunk meg, amely azért igazán különleges, mert a miénk, mert Kaposváré" - emelte ki Kaposvár polgármestere a város sétálóutcáján csütörtök délután tartott megnyitón. 
   
Szita Károly emlékeztetett arra, hogy a Festők városa hangulatfesztivál Rippl-Rónai születésnapjához - május 23-hoz - kötődik. Ebben a négy napban megpróbálnak olyan hangulatot varázsolni a belvárosba, amivel felidézik a Kaposváron született világhírű festőművész korát - fogalmazott.
   
A kiállításokkal, élő szobrokkal, utcai festészettel, családi- és gyermekprogramokkal, koncertekkel színesített hangulatfesztivállal Rippl-Rónai József mellett még két jeles szülöttéről, Vaszary János és Galimberti Sándor festőművészekről is megemlékezik a somogyi megyeszékhely, lehetőséget adva egyúttal kortárs képzőművészek bemutatkozására.
    
A hivatalos megnyitót követően a fesztivál kiemelt eseményeként a nagybányai művésztelep kiváló tehetségű, a 20. századi magyar művészettörténet egyik kulcsfigurájaként számon tartott Boromisza Tibor (1880-1960) festőművész alkotásaiból nyílt emlékkiállítás az Együd Árpád Kulturális Központ Vaszary Képtárában.
   
A fesztivál keretében Szín-Törés 2013 címmel harmadszor mutatják be alkotásaikat a Somogyhoz és Kaposvárhoz kötődő művészek, a Kaposvári Egyetem Művészeti Karának oktatói és hallgatói ugyancsak bemutatkoznak egy kiállítással. 
   
A kaposvári székhelyű Berzsenyi Dániel Irodalmi és Művészeti Társaság szervezésében a neves költőházaspár, a 100 éve született Weöres Sándor és felesége, Károlyi Amy emlékére versszínházi estet rendeznek, Kaposvár Helyőrségi Zenekara pedig a tradicionális katonazenei határokat átlépve nyárköszöntő koncertet ad. 
   
A belvárosi üzletek kirakataiban a kortárs kaposvári képzőművészek alkotásaival, a sétálóutcában a KaposArt Képző- és Iparművészeti Egyesület zászlókiállításával fogadják a látogatókat, a főtérre érkezőket óriásmolinókon Rippl-Rónai József, Zichy Mihály és Kunffy Lajos festményei és grafikái köszöntik, az amatőr képzőművészek utcatárlaton mutatják be alkotásaikat.
    
A hangulatfesztivál idején tartják a Kortárs felolvasó-színházi találkozót is, amelynek vendéglátója és főszervezője a kaposvári Csiky Gergely Színház, társszervezői a szabadkai Népszínház és a kassai Thália Színház.
   
A fesztivál közönségét könnyűzenei és népzenei koncertekkel, kézműves vásárral és gasztropiaccal, a belvárosi éttermek pedig "festői" menüsorral is várják.
   
A Festők városa hangulatfesztivált Kaposvár önkormányzata nyolcmillió forinttal támogatta.
   
A fesztivál részletes programjáról a www.festokvarosa.hu oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
A Phaeton tündöklése és bukása
art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
art&design

Divatséta a Ludwigban Divatséta a Ludwigban
Király Tamás. Out of the box

Más művészeti ágakról

Tamás Zsuzsa válaszai a prae.hu körkérdésére
Ozone Mama, Asphalt Horsmen, Peter Kovary & The Royal Rebels, BNT, 2019. 08. 22.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés