bezár
 

art&design

2013. 05. 27.
Emléktáblát avatnak Rómában a római festőiskola magyar művészeinek
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az egykori római festőiskola tagjainak állítanak emléktáblát hétfő este az olasz fővárosban levő Római Magyar Akadémia (RMA) épületében.
A Római Magyar Akadémián 1928-1943 között tanuló és alkotó 129 magyar képzőművész emlékét őrzi a márványtábla, mely a "római magyar iskola három festőóriásának" a nevét tünteti fel: Aba-Novák Vilmosét (1894-1941), Molnár C. Pálét (1894-1981) és Szőnyi Istvánét (1894-1960). 
   
Mindhárom festő és grafikus ösztöndíjasként jutott ki Rómába, az akkor is ösztöndíjasházként működő Római Magyar Akadémiára. 
   
Az olasz főváros központjában levő RMA bejáratánál elhelyezett magyar-olasz nyelvű táblát a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) állítatta az idei magyar-olasz kulturális évad alkalmából. 
   
A táblát Balatoni Mónika a KIM társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára leplezi le. Az avatáson részt vesz Balla János hazánk olaszországi nagykövete és Molnár Antal, az RMA igazgatója.
   
Molnár az MTI-nek elmondta, hogy Szőnyi Zsuzsa, Szőnyi István lánya megelégedéssel üdvözölte a római iskola tagjairól való megemlékezést.
Az emléktábla Móczár Gergely munkája.   
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
art&design

A gyűjtő mint művész? A gyűjtő mint művész?
A Mai Manó Ház Erik Kessels több élete című kiállításáról
Lábjegyzetek a kortárs autódesignhoz
art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban

Más művészeti ágakról

színház

Az ördög báránybőrt visel Az ördög báránybőrt visel
Az Ördög a Városmajori Szabadtéri Színpadon
Mozart in the Jungle


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés