bezár
 

art&design

2013. 05. 29.
Muzsikus cigányok emlékhelye a VIII. kerületben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Muzsikus cigányok parkja elnevezést veszi fel egy Baross utca menti névtelen terület a VIII. kerületben Raduly József képviselő kezdeményezésére. A Fővárosi Közgyűlés szerdán támogatta, hogy a helyszínen köztéri emlékfalat állítsanak fel, amelyen híres muzsikus cigányok emléktábláit helyezik el.
A Muzsikus cigányok parkja elnevezést a Baross utca és Szigony utca találkozásánál lévő közterület kapja. A parkban kialakítandó Muzsikus cigányok emlékhelyen Illyés Antal szobrászművész tervét valósítják meg 15 millió forintos összköltséggel, az általános tartalék terhére.
Az emlékfal létrehozását szerdán egyhangúlag támogatta a Fővárosi Közgyűlés.
   
Az előterjesztésben Raduly József és Csomós Miklós főpolgármester-helyettes felidézte, hogy az emlékhely megtervezésére a Budapesti Történeti Múzeum Budapest Galéria írt ki korábban meghívásos képzőművészeti pályázatot, és Illyés Antal művének megvalósítását a művészeti bíráló bizottság javasolta.
   
A győztes pályamű értelmében a parkon átvezető közlekedő utak találkozásánál négy darab 240 centiméter magas, 50 centiméter élhosszúságú, egyenlő szárú háromszög alapú mészkő oszlopot fognak elhelyezni.
   
A sztéléken a jelenlegi első ütemben nyolc zenész (Járóka Sándor, ifj. Járóka Sándor/Kis Járóka, Bobe Gáspár Ernő, Berki László, Pertis Jenő, Lakatos Sándor, Kozák Gábor József, Cziffra György) 60x40 centiméter méretű bronz domborműve, valamint vésett ismertető feliratok lesznek láthatók.

A későbbiekben további nyolc portré és felirat helyezhető el. Az illetékes VIII. kerületi önkormányzat júniusi képviselő-testületi ülésén tűzi napirendre a kérdést.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
art&design

Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben
Horváth Gideon – I put my hand into a beehive
art&design

A gyűjtő mint művész? A gyűjtő mint művész?
A Mai Manó Ház Erik Kessels több élete című kiállításáról
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása

Más művészeti ágakról

Interjú Flesch Andrea jelmeztervezővel lehetséges utakról, pályakezdésről, tanítványokról, aktuális munkákról
irodalom

Civilizáció és zsigeri reakciók Civilizáció és zsigeri reakciók
Interjú Terézia Morával véletlenekről, önismeretről és arról, hogyan lesz mindebből irodalmi siker
Tamás Zsuzsa válaszai a prae.hu körkérdésére
Topolánszky Tamás Yvan: Curtiz – A magyar, aki felforgatta Hollywoodot


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés