bezár
 

art&design

2013. 05. 30.
Tisztázatlan eredetű festményeket és ikonokat foglaltak le Zalában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Összesen negyven, egyelőre tisztázatlan eredetű és értékű festményt, valamint ikont foglaltak le a zalai rendőrök az elmúlt napokban két személyautó utasaitól az M70-es autóúton - mondta el a nagykanizsai rendőrkapitányság vezetője csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Molnár József közölte: egy szerb és egy olasz rendszámú autóban, egymástól függetlenül, egy nap leforgása alatt bukkantak rá közúti ellenőrzések során a kulturális javak körébe tartozó alkotásokra. 
   
Szakértői véleményre is várnak, hogy eredetiek-e, illetve bűncselekményből származnak-e az esetenként több száz éves festmények, amelyek között akad olyan, amelyen Egry József neve szerepel.
   
A rendőrkapitány kifejtette: múlt pénteken a Nemzeti Adó- és Vámhivatal járőrei ellenőrizték az autóúton azt a szerb rendszámú autót, amelyben két szerb férfi és egy magyar nő ült. A kocsi csomagtartójában találtak rá négy festményre, 23 ikonra és egy képkeretre, majd értesítették a rendőröket.
   
A magyar nő azt vallotta, hogy budapesti lakásából származnak a műalkotások, amelyeket a ljubljanai piacra vittek volna. 
   
A fára festett, orosz és balkáni ikonok, valamint a 19-20. századból származó festmények értéke szakértői vélemény szerint mintegy másfél millió forint. Miután a kulturális javak körébe tartozó alkotásokról van szó, csak engedéllyel vihették volna ki azokat az országból, de ilyen papírral nem rendelkeztek az autó utasai.
   
Másnap ugyanazon a helyszínen a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság járőrei állítottak meg egy olasz autót, amelyben két, budapesti lakhellyel rendelkező olasz férfi utazott. Ellenőrzésükkor a csomagtartóban 13 festményre bukkantak rá, amelyekre nem volt kiviteli engedélyük.
   
Az olaszok azt állították, hogy budapesti lakásukból vitték volna Olaszországba a festményeket. Az esetenként több száz évesre becsült alkotások egy része a lakásban volt, amikor megvásárolták, más darabokat pedig piacokon vették - ismertette Molnár József a vallomásokat.
   
A festmények értékét az elsőként felkért szakértő nem kívánta megbecsülni, ugyanis alaposabb vizsgálatra szorul, hogy a sajtótájékoztatón az újságíróknak is bemutatott alkotások eredetiek-e. Amennyiben az újabb szakértői vizsgálat azt állapítja meg, hogy a festmények - köztük az Egry József aláírásával ellátott Badacsony című mű - valódiak, akkor darabonként több tízmillió forint is lehet az értékük.
   

Molnár József az MTI kérdésére elmondta: még tisztázniuk kell, hogy a lefoglalt festmények és ikonok bármelyike körözés alatt áll-e. Arról sem rendelkeznek még információval, hogy a Budapesten egy magánházból eltűnt több száz festmény bármelyike lehet-e a lefoglalt műtárgyak között.
Hozzátette még, hogy a két, egymástól független ügy valamennyi gyanúsítottja szabadlábon védekezhet.
 

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben
Horváth Gideon – I put my hand into a beehive
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
art&design

A gyűjtő mint művész? A gyűjtő mint művész?
A Mai Manó Ház Erik Kessels több élete című kiállításáról
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása

Más művészeti ágakról

színház

A beszéd nagyon komoly automatizmusunk A beszéd nagyon komoly automatizmusunk
Interjú Kelemen Márta logopédussal, beszédtechnika tanárral
színház

Az ördög báránybőrt visel Az ördög báránybőrt visel
Az Ördög a Városmajori Szabadtéri Színpadon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés