bezár
 

art&design

2013. 05. 30.
Két új köztéri szobrot kap Sopron
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Két új köztéri szobor felállítását szavazta meg egyhangúlag csütörtöki ülésén Sopron közgyűlése: az egyik alkotás gróf Bánffy Miklós államférfinak, polihisztornak, a másik gróf Klebelsberg Kuno egykori oktatási miniszternek állít emléket.
 Mindkét mű adomány: a Bánffy-szobor elkészültét a Miniszterelnökség azon törekvésének részeként finanszírozza, hogy emléket állítsanak azoknak az "elfelejtett személyiségeknek", akik közéleti vagy tudományos tevékenységükkel "az ország számára komoly eredményekkel tudtak szolgálni" - mondta el az ülésen Fodor Tamás polgármester.
   
A városvezető emlékeztetett arra: Bánffy Miklós 1921-22-es külügyminiszteri működésének eredménye, hogy Sopron és környéke - Dél-Baranyához hasonlóan - "magyar maradhatott", de az is, hogy orosz hadifogságba esett magyar katonák tömegei térhettek haza.
   
Az előterjesztésben az olvasható: a közigazgatási tárca 25 millió forintot már átutalt az önkormányzatnak a szoborállítás költségeire, a városháza pedig már megbízást is adott Párkányi Raab Péternek az alkotás elkészítésére. A szobrot december 14-én, a "hűség napján", a város Magyarországhoz tartozását eldöntő népszavazás évfordulóján tervezik felavatni.
   
Az egykori vallás- és közoktatásügyi miniszter, Sopron egykori országgyűlési képviselője, díszpolgára nevét őrző téren felállítandó Klebelsberg-szobor eredetileg Bécsbe, az egykor a magyar császári testőrségnek otthont adó Trautson-palota elé került volna. Erre azonban "az osztrák közigazgatási hatóság adminisztrációs akadályai miatt" nem kerülhetett sor. Ezért ajánlotta fel az alkotást az ausztriai diaszpórában élő magyarokat összefogó Europa Club - tudható meg az előterjesztésből.
   
Fodor Tamás kiemelte: Klebelsberg Kuno tette meg azokat az intézkedéseket, amelyek eredményeként világszínvonalúvá vált a magyar oktatási rendszer. Ugyanakkor a magyar kultúra, tudomány fejlesztése mellett fontosnak tartotta azt is, hogy megismertesse világszerte annak eredményeit.
   
A Klebelsberg-szobrot a tervek szerint szintén még az idén felavatják Sopronban.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

A Phaeton tündöklése és bukása
Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról
art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)
art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában

Más művészeti ágakról

irodalom

Az izoláció tematikája az izlandi irodalomban Az izoláció tematikája az izlandi irodalomban
Margó 2019 - Jón Kalman Stefánsson és Sigríður Hagalín Björnsdóttir
színház

Megtisztulás elvitelre Megtisztulás elvitelre
Ábel Stella Psyché-interpretációja. Monodráma, ami szó szerint a székhez szegez
Todd Phillips: Joker
Szabó Réka A létezés eufóriája című dokumentumfilmje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés