bezár
 

art&design

2013. 05. 30.
Két új köztéri szobrot kap Sopron
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Két új köztéri szobor felállítását szavazta meg egyhangúlag csütörtöki ülésén Sopron közgyűlése: az egyik alkotás gróf Bánffy Miklós államférfinak, polihisztornak, a másik gróf Klebelsberg Kuno egykori oktatási miniszternek állít emléket.
 Mindkét mű adomány: a Bánffy-szobor elkészültét a Miniszterelnökség azon törekvésének részeként finanszírozza, hogy emléket állítsanak azoknak az "elfelejtett személyiségeknek", akik közéleti vagy tudományos tevékenységükkel "az ország számára komoly eredményekkel tudtak szolgálni" - mondta el az ülésen Fodor Tamás polgármester.
   
A városvezető emlékeztetett arra: Bánffy Miklós 1921-22-es külügyminiszteri működésének eredménye, hogy Sopron és környéke - Dél-Baranyához hasonlóan - "magyar maradhatott", de az is, hogy orosz hadifogságba esett magyar katonák tömegei térhettek haza.
   
Az előterjesztésben az olvasható: a közigazgatási tárca 25 millió forintot már átutalt az önkormányzatnak a szoborállítás költségeire, a városháza pedig már megbízást is adott Párkányi Raab Péternek az alkotás elkészítésére. A szobrot december 14-én, a "hűség napján", a város Magyarországhoz tartozását eldöntő népszavazás évfordulóján tervezik felavatni.
   
Az egykori vallás- és közoktatásügyi miniszter, Sopron egykori országgyűlési képviselője, díszpolgára nevét őrző téren felállítandó Klebelsberg-szobor eredetileg Bécsbe, az egykor a magyar császári testőrségnek otthont adó Trautson-palota elé került volna. Erre azonban "az osztrák közigazgatási hatóság adminisztrációs akadályai miatt" nem kerülhetett sor. Ezért ajánlotta fel az alkotást az ausztriai diaszpórában élő magyarokat összefogó Europa Club - tudható meg az előterjesztésből.
   
Fodor Tamás kiemelte: Klebelsberg Kuno tette meg azokat az intézkedéseket, amelyek eredményeként világszínvonalúvá vált a magyar oktatási rendszer. Ugyanakkor a magyar kultúra, tudomány fejlesztése mellett fontosnak tartotta azt is, hogy megismertesse világszerte annak eredményeit.
   
A Klebelsberg-szobrot a tervek szerint szintén még az idén felavatják Sopronban.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról
Lábjegyzetek a kortárs autódesignhoz

Más művészeti ágakról

irodalom

Az egyszerűség ereje Az egyszerűség ereje
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 5. nap
Voicingers workshopok Budapesten
irodalom

Saját utat törni Saját utat törni
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 2. nap


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés