bezár
 

art&design

2013. 05. 31.
Óriásplakát-kiállítás a Margitszigetről
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A 20. század eleji Margitsziget elevenedik meg azokon a korabeli képeslapokból és fényképekből készült óriásplakátokon, amelyeket a Budapest ANNO-Margitsziget című kiállításon mutatnak be szombattól a fővárosi Városház Parkban.
A képeslapokat és fényképeket a Budapest Főváros Levéltára gyűjteményéből válogatták ki és nagyították óriásméretűre. 
   
Csiffáry Gabriella, a fővárosi levéltár fotótárának vezetője az MTI-nek elmondta, hogy Nagy Zsolt képeslap- és Klösz György fotógyűjteményéből válogatták ki a kiállítás anyagát, amely a 20. század első és második feléből a Margitsziget nevezetességeit mutatja be. A plakátokon a virágóra, a vízesés, a jelentősebb középületek, a romok, a víztorony és annak környéke, valamint a sziget tölgyfái láthatók. 
   
"A Margitszigetről rögzített száz, száztíz és százhúsz éves képeken látható korabeli ruhák és járművek, a lovasút-kocsi és az utcai bútorok mind visszavarázsolják az érdeklődőket a múltba" - hangsúlyozta a fotótár vezetője, hozzátéve, hogy a képeslapok hátoldalán olvasható üzeneteket is digitalizálták, mivel a családtagoknak, szerelmeknek vagy barátoknak szóló pár sor, az aláírások, a korabeli bélyegek és pecsétek nagyon informatív értékűek.
   
Csiffáry Gabriella azt is elmondta, hogy a levéltár fotótára mintegy 200 ezer képet tartalmaz, jórészt negatívokat többek között Kossuth Lajos temetéséről, a régi Pestről, Pest-Budáról, valamint a Nagy-Magyarországról, Nyitrától Fiuméig. 
   
A gyűjtemény tartalmazza Klösz György 1875 és 1913 közötti időszakban a fővárosról készült felvételeit, valamint a vidéki kastélyokról a párizsi világkiállításra rögzített 400 fényképet. A fotótár része még 1300 képeslap, amelyeken Budapest és a Nagy-Magyarország különböző területei és érdekességei jelennek meg.    
   
A tárlatot a Margitsziget központi részén elhelyezkedő szabadtéri játszóház 75. születésnapja alkalmából a Szabad Téri Színház rendezi.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
art&design

Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben
Horváth Gideon – I put my hand into a beehive
art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)
art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában

Más művészeti ágakról

Molnár T. Eszter válaszai a prae.hu körkérdésére
Julian Fellowes: Downton Abbey
Tamás Zsuzsa válaszai a prae.hu körkérdésére
irodalom

Boszorkánymesterek Boszorkánymesterek
Harry Partch vs Gergely Edit*


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés