bezár
 

art&design

2013. 05. 31.
Eddig nem látott fotók Hitler berlini bunkeréről
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Korábban nem látott, az NDK összeomlása előtt nem sokkal készült fotókat közölt Adolf Hitler berlini bunkeréről a Bild című német tömeglap pénteken.
A felvételeket 1987-ben és 1988-ban egy tanuló buszsofőr készítette titokban. Robert Conrad építőmunkásnak öltözve ereszkedett le a bunkerbe, ahol Adolf Hitler öngyilkos lett, fényképezőgépét egy öreg oldaltáskában vitte magával.

A lebukás veszélye ellenére több mint harminc alkalommal járt lent, hogy megörökítse az akkori Nyugat-Berlinhez közeli bunkert az utókornak: a létesítmény elbontása már zajlott, lakóövezetet akartak kialakítani a felszínen.
   
"Ez volt az utolsó lehetőség arra, hogy valaki dokumentálja a helyet" - mondta Robert Conrad a lapnak. A bunker második világháború után lezárt bejáratait ugyanis rövid időre szabaddá tették a munkálatok miatt, hogy aztán ráépüljenek a házak.
   
A Mecklenburg-Elő-Pomerániából származó férfi alaposan feltérképezte a bunkert, azokat a szobákat is lefotózta, ahol a háború vége előtt nem sokkal Joseph Goebbels birodalmi propagandaminiszter hat gyerekét megmérgezte anyjuk, Hitler megszállott követője, Magda. 
   
"Nem vagyok a náci rezsim rajongója" - hangsúlyozta a férfi, akit elmondása szerint a történelmi épületek érdekelnek. Németország újraegyesítése után a hobbija vált fő foglalkozásává, manapság építészeti fotográfusként dolgozik, Németországot járja. "A bunkerről készült fotókra véletlenül bukkantam, amikor új helyre költözött az irodám" - jegyezte meg.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
art&design

Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben
Horváth Gideon – I put my hand into a beehive
art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban
art&design

Rajtunk kívüli rend Rajtunk kívüli rend
Gálhidy Péter Sarokvas című kiállításáról (Megnyitó)

Más művészeti ágakról

Julian Fellowes: Downton Abbey
Frédéric Tellier: A tűzön át
színház

A beszéd nagyon komoly automatizmusunk A beszéd nagyon komoly automatizmusunk
Interjú Kelemen Márta logopédussal, beszédtechnika tanárral
színház

Az ördög báránybőrt visel Az ördög báránybőrt visel
Az Ördög a Városmajori Szabadtéri Színpadon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés