bezár
 

art&design

2013. 06. 03.
Méhmúzeum Budapest közepén
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Városi méhészetet hoz létre egy német alkotópáros idén nyáron Budapesten. A társadalmi és művészeti kísérlethez bárki csatlakozhat, akit érdekel a mézkészítés.
Az urbánus méhészetet a frankfurti székhelyű finger csoport két tagja, Florian Haas és Andreas Wolf alakítja ki Budapest közepén. A helyet egy úgynevezett vegyes méhészcsoport gondozza majd. A munkához a helyi szakértők mellett bárki csatlakozhat - közölték a szervezők az MTI-vel hétfőn.
   
A program célja, hogy a csoport tagjai őszig elsajátítsák a méhészkedés alapjait és a képzés közben párbeszéd és együttműködés induljon el a különböző érdeklődésű, hátterű és élethelyzetű résztvevők között. 
   
A német művészek irányításával augusztus végén a városi méhészek egy szokatlan kulturális intézményt is létrehoznak: a kaptárok tetején nyílik meg az Új Múzeum Méheknek elnevezésű "intézmény", amelynek makettszerű tereibe berepülhetnek a méhek, a látogatók pedig kívülről nézhetik meg a rendhagyó kiállítást. 
   
A finger csoport idén Frankfurtban nyitotta meg az első ilyen múzeumot, amelynek budapesti fiókját a nyári közös munka során alakítják ki. A rendhagyó tárlat négy "teremmel" és tematikus kiállításokkal fogadja majd az embereket és méheket egyaránt.
   
Az érdeklődőket június 5-én 19 órától a Klauzál tér 14. szám alatt található Lumen Zöldség és Közösségi Szolgáltatóban várják beszélgetésre és városiméz-kóstolásra, a művészek itt mutatják be eddigi munkájukat és budapesti terveiket.
   
Külföldön az ezredforduló környékén olyan nagyvárosokban jelentek meg háztetőkön a kaptárok, mint New York, Párizs, Toronto vagy London. Berlinben a Hotel Intercontinental, Bécsben pedig az operaház tetején működik városi méhészet. Az urbánus környezet miatt az így termelt mézet betonmézként emlegetik.
   
Ma Magyarország az egyik legjelentősebb mézexportőr az Európai Unióban, ugyanakkor a városi méhészkedésnek egyelőre nincsenek hagyományai.
   
A vegyes méhészcsoport elindításával a művészek - mint mondják - a társadalom különböző csoportjainak egymástól való elszigetelődésére reagálnak és az együttműködés fontosságát hangsúlyozzák.
 
A csoportba június 20-ig a http://kozossegimez.tumblr.com/ oldalon lehet jelentkezni.
   
Az "Új Múzeum Méheknek - Budapest" a berlini Schering Alapítvány és MitOst Egyesület közös szervezésében megvalósuló kultur-im-dialog.moe 2013 verseny nyertes projektje.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
Lábjegyzetek a kortárs autódesignhoz
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása
art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához

Más művészeti ágakról

Molnár T. Eszter válaszai a prae.hu körkérdésére
Frédéric Tellier: A tűzön át
Ozone Mama, Asphalt Horsmen, Peter Kovary & The Royal Rebels, BNT, 2019. 08. 22.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés