bezár
 

art&design

2013. 06. 04.
Ismét látogatható a Művészeti Gyűjtemények Múzeuma Bukarestben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Több mint negyed évszázados szünet után kedden ismét megnyitották a közönség előtt Bukarestben a Művészeti Gyűjtemények Múzeumát, ahol elsősorban a román képzőművészet kiemelkedő alkotásai és néhány neves külföldi művész munkái láthatók.
Az intézmény klasszikussá vált román festők - Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Gheorghe Patrascu, Theodor Pallady - jelentős alkotásait őrzi.
Az 1978-ban felavatott múzeumnak a Bukarest belvárosában található két évszázados Romanit palota ad otthont, amely a román fővárost sújtó sorozatos földrengések nyomán közveszélyes állapotba került.

Emiatt a múzeum 1986 óta csak részlegesen, vagy egyáltalán nem volt látogatható. A több mint negyed évszázadig elhúzódó munkálatok során tartószerkezetét megerősítették, az épületet restaurálták, és most ismét megnyitották mind a 66 kiállítótermét.
   
A múzeum 34 - az évek során az államnak adományozott - magángyűjtemény alkotásait tárja a közönség elé, nem alkotók, hanem műgyűjtők szerinti elrendezésben. A gyűjtemények száma a felújítás évei alatt néggyel bővült.
   
"Ez egy másfajta múzeum, abban az értelemben, hogy megpróbálja visszaadni a műgyűjtő házában uralkodó hangulatot. Ez tulajdonképpen könnyű feladat, hiszen a gyűjteményekben minden képzőművészeti műfaj - számos dekorációs alkotás, lakberendezési tárgy - is megtalálható. Igyekeztünk megőrizni minden gyűjtemény egyedi jellegét" - mondta a megnyitón Dana Dragomir múzeumigazgató.
   
A Művészeti Gyűjtemények Múzeumának hétfői felavatásán a romániai látogatáson tartózkodó brit trónörökös, Károly herceg és Victor Ponta román miniszterelnök is jelen volt. Az intézmény szombattól szerdáig látogatható. A belépődíj 15 lej (1000 forint), de minden hónap első szerdáján ingyenes a belépés.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron
art&design

Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben
Horváth Gideon – I put my hand into a beehive
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben

Más művészeti ágakról

Vénusz nercben a Vidéki Színházak Fesztiválján
Mozart in the Jungle


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés