bezár
 

art&design

2013. 06. 05.
Átalakult a kulturális intézményrendszer
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Átalakult, működik, a közjót szolgálja a hazai kulturális intézményrendszer - jelentette ki a kultúráért felelős államtitkár szerdán Debrecenben, a Fidesz Magyarország jobban teljesít rendezvénysorozatának negyedik, kultúrával foglalkozó állomásán.
Halász János emlékeztetett arra, hogy a nemzeti együttműködés kormánya 2010-ben szembesült azzal, hogy "kulturális területen is kiürült, legyengült, a működőképesség határára került az intézményhálózat".
   
Mára megtörtént a kulturális rendszerváltozás: kialakult az intézményrendszer új szerkezete, a működési költségek mellett a programokat is támogatják - hangsúlyozta az államtitkár.
   
Megemlítette, hogy a hazai könyvtári hálózat szerkezete az 1950-es években, a közgyűjteményi-múzeumi hálózat struktúrája az 1960-as években alakult ki, s azóta gyakorlatilag változatlanul működött.
   
Ezek az intézmények "gazdátlanul működtek, a kormány kivonult a finanszírozásból" - mondta Halász János, hozzátéve: a nemzeti együttműködés kormánya törvényt alkotott, és hozzárendelte a finanszírozást, ami működőképessé teszi az új struktúrát.
   
A kormány finanszírozza a nagy nemzeti intézményeket, mint a Nemzeti Színház, az Operaház, az Országos Széchényi Könyvtár és 13 múzeum. Utóbbiak például 6,9 milliárd forint működési támogatást kaptak. A Nemzeti Művelődési Intézet létrehozásával megerősítették a közművelődési szintet is - sorolta az államtitkár.
   
A települési önkormányzatok visszakapták múzeumaikat, könyvtáraikat, művelődési házaikat, de ezeket a helyi kulturális intézményeket is támogatnia kell a kormánynak. A világosan, átláthatóan működő rendszer meg is kapja a támogatást - hangoztatta Halász János. 
   
Példaként említette, hogy a közgyűjtemények működtetését 2,4 milliárd forinttal támogatják, de - a Vidékfejlesztési Minisztériummal közösen - 700 millió forint támogatást adnak az ötezer lakos alatti lélekszámú kistelepüléseken az "integrált közösségi szolgáltató terek" (kis művelődési otthonok) felújítására.
   
Halász János végezetül a megkezdett kultúrpolitika folytatását ígérte a Debreceni Művelődési Központ Pódium-termét zsúfolásig megtöltő hallgatóságának, és jelezte, hogy immár a létrejött új szervezeti rendszer finomhangolása következik.
   
Pósán László országgyűlési képviselő, a Fidesz debreceni elnöke a fórumon a vidéki Magyarország kulturális fellegvárának nevezte Debrecent, míg Tasó László (Fidesz) országgyűlési képviselő, választókerületi elnök arra hívta fel a figyelmet, hogy újra van kulturális normatíva, s a művelődési házak finanszírozásához most kapják a legtöbbet az önkormányzatok.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
A Phaeton tündöklése és bukása
art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
art&design

Rajtunk kívüli rend Rajtunk kívüli rend
Gálhidy Péter Sarokvas című kiállításáról (Megnyitó)


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés